Rusland stuurt schepen naar Venezuela

De Peter de Grote (Pyotr Velikiy), het vlaggeschip van de Russisch Noordelijke Vloot

Rusland zal tijdelijk in Venezuela een aantal schepen en vliegtuigen stationeren die over uitrusting beschikken om duikboten te kunnen raken, zo heeft de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekendgemaakt. De toestellen nemen samen met enkele oorlogsschepen deel aan een gezamenlijke oefening van de Russische en de Venezolaanse marine.

(belga) - Moskou voorziet een "tijdelijke stationering van antiduikbootvliegtuigen van de Russische vloot op een luchthaven in Venezuela", verkondigde woordvoerder Andrej Nesterenko tijdens een persconferentie.

De aankondiging volgt op de mededeling van de Venezolaanse president Hugo Chavez, zondag in zijn wekelijks televisietalkshow "Aló Presidente", dat er tegen eind november enkele Russische schepen in het Latijns-Amerikaanse land zullen aanmeren. "Venezuela zal eind november, begin december gezamenlijke oefeningen op zee houden in het Caribisch gebied", zei Chavez.

Nesterenko bevestigde dat "voor het eind van het jaar" de nucleair aangedreven kruiser Peter de Grote, een antiduikbootschip, een sleepboot en een grote tanker de Venezolaanse wateren zouden binnenvaren. Verschillende mediabronnen hebben bij de Venezolaanse marine vernomen hebben dat de oefeningen van 10 tot 14 november zullen plaatsvinden.

De oefeningen houden volgens Nesterenko "geen verband met de huidige crisis in de Kaukasus" en zijn ook niet gericht tegen een derde land.
De manoeuvres zouden de spanningen tussen Rusland en de VS verder kunnen opvoeren. De VS is zelf met oorlogsschepen voor de Georgische kust aanwezig. Ook al is dat officieel om hulp te bieden na het Georgisch-Russische conflict, werken de schepen zeer op de zenuwen van Moskou.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud