Rusland test succesvol intercontinentale raket

Rusland heeft maandag met succes een intercontinentale ballistische raket (ICBM) van het type SS-18 getest. Dat heeft een woordvoerdser van de strategische raketstrijdkrachten bekendgemaakt.

(belga) - Het leger lanceerde om 10 uur Belgische tijd van op de basis Bajkonoer in Kazachstan een SS-18 (in het Westen SS-19 of Stiletto). De dummy-kop van de raket trof precies zoals voorzien het gesimuleerde doelwit, meer dan 5.000 km verder, op de testbasis Koera op het schiereiland Kamtsjatka.

De lancering diende om de "stabiliteit van de technische karakteristieken te testen in het licht van een beslissing of ze in dienst zouden kunnen blijven", aldus kolonel Aleksandr Vovk.

"De betrouwbaarheid en technische staat (van de SS-18) bevestigen de mogelijkheid om de exploitatieduur tot 2031 te verlengen".De SS-18 is al 29 jaar ontplooid en heeft een reikwijdte van meer dan 9.600 km. Deze ICBM geldt als zeer betrouwbaar, aldus het Russische staatspersbureau Ria Novosti.

De strategische raketstrijdkrachten beschikken momenteel over meer dan 100 Stiletto's in silo's. Elk draagt zes koppen van 550 kiloton.Vorige vrijdag zei kolonel-generaal Nikolaï Solovtosv dat de RS-18 en de RS-12M (SS-25 Sickle in het Westen) geleidelijk worden vervangen door de nieuwe RS-24.Een reeks RS-18 raketten is ondertussen geconverteerd tot de lichte draagraket Rockot van raketbouwer Kroenitsjev en uitgebaat door het Europees-Russische Eurockot.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud