Rusland trekt laatste soldaten uit Poti terug

Rusland is na de wapenstilstand in de zuidelijke Kaukasus begonnen met de terugtrekking van zijn laatste soldaten uit de Georgische havenstad Poti begonnen. De Russische staatstelevisie toonde zaterdag beelden van het afbreken van controleposten en verdedigingsinstallaties.

(belga) - "Hier blijft geen enkele soldaat meer van ons", verklaarde de Russische commandant Alexej Kovaljov  de zender. De troepen trekken zich terug naar Abchazië.

Maandag verstrijkt de termijn voor de aftocht van de Russen uit de stad Poti, aan de Zwarte Zee, en de plaats Senaki, als gevolg van het na de EU-top met Rusland opgesteld vredesplan. De troepenterugtrekking in Sanaki is dinsdag reeds begonnen.

De Russische president Dmitri Medvedev en de Franse president Nicolas Sarkozy, als voorzitter van de EU-Raad, hadden maandag in Moskou overeenstemming bereikt over de terugtrekking van de Russische strijdkrachten. Meerdere Russische tanks en enkele militaire vrachtwagens verlieten een dag later volgens officiële Georgische bronnen deze locatie. Ook uit andere plaatsen van de zogenaamde bufferzone rond de regio's Zuid-Ossetië en Abchazië kwamen berichten over een troepenaftocht.

Alleen in Poti waren volgens getuigenissen van bewoners de afgelopen dagen nog zowat tien Russische tanks en 150 soldaten gestationeerd. Na de terugtocht van de Russische soldaten dient een internationale waarnemersmissie als vervanger in het conflictgebied voor zekerheid te zorgen. Tegen 10 oktober zal, volgens het plan Sarkozy-Medvedev, geen Russische soldaat meer aanwezig zijn in het Georgische kerngebied.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud