Advertentie
Advertentie

Rusland verzet zich tegen Amerikaans afweerschild in Europa

Vladimir Kotenjev, de Russische ambassadeur in Duitsland, heeft woensdag het ongenoegen van zijn land herhaald over de installatie van delen van het Amerikaanse antirakettenschild in Europa. Op de Duitse nationale televisie waarschuwde hij dat Rusland 'antwoorden zal vinden' op de installaties.

(afp/dpa/belga) - Terwijl in Duitsland en Luxemburg stemmen opgaan om de hele discussie ernstig in de NAVO te voeren, trachten de VS meer landen achter zich te scharen door hun plannen te minimaliseren. Voor het televisieoptreden van Kotenjev was Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) aan het woord. Ze waarschuwde dat Europa 'niet verdeeld' mag raken over de installatie van een onderscheppend rakettenschild van de VS in Tsjechië. De Russische ambassadeur stelde dat Rusland in geen geval een nieuwe Koude Oorlog wil, maar dat in geval van een bewapeningswedloop zijn land een antwoord klaar zal hebben: 'We willen die onderdelen van het Amerikaanse antirakettenschild in Europa niet. Hun aanwezigheid zal belangenconflicten en onveiligheid omtrent brandstof uitlokken'. Rusland liet verstaan dat het de plannen van de VS als een bedreiging ervaart.

Al meermaals heeft de Duitse regering duidelijk laten horen dat het plaatsen van een lokaliserend deel van het schild in Tsjechië en van een onderscheppend rakettenschild in Polen, een kwestie is die binnen de NAVO uitgeklaard moet worden en dat Rusland daarin betrokken moet worden. Dat is precies wat ook Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker woensdag vertelde. Hij is niet bij voorbaat gekant tegen de Amerikaanse plannen, maar hij wil de kwestie bediscussieerd zien 'zoals het nieuwe (politieke) klimaat in Europa' het vraagt. Ondertussen heeft Rusland met zijn verklaringen niet alleen de tegenstelling tussen 'Nieuw Europa' en 'Oud Europa' opnieuw opgediept, het tumult heeft ook gezorgd voor opschudding in de Duitse regering. Duits minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) waarschuwde eveneens voor een nieuwe bewapeningswedloop in Europa en hij pleit voor een discussie in de NAVO, terwijl de woordvoerder van de SPD de Russische houding 'eenvoudigweg militaire onzin' noemde.

Merkels bezoek aan Polen vorige week was grotendeels bedoeld om Warschau te overhalen om de NAVO te verkiezen boven een bilaterale deal. De VS putten zich ondertussen uit in pogingen om Europa te overtuigen van het nut van de onderdelen in Oost-Europa. De Duitse heisa errond schijnt volgens een Amerikaanse diplomaat niemand in de VS te begrijpen. Daniel Fried, Amerikaans onderminister van Buitenlandse Zaken bevoegd voor Europese zaken, is in Warschau op bezoek en verklaarde woensdag dat de installatie ook een 'goede zaak is voor de veiligheid van het Europese continent'.

In Polen is de ultraconservatieve regering karig met uitleg over het schild, maar de publieke opinie verzet zich steeds heviger. Ongeveer de helft van de Polen ziet de installatie niet zitten, volgens een recente rondvraag. Oud-minister van Defensie Radoslaw Sikorski heeft woensdag overigens in de Washington Post gewaarschuwd dat de VS 'door hun arrogantie' hun laatste vrienden in Europa zullen kwijtspelen. 'Indien de VS ervan uitgaan dat Polen en Tsjechen spontaan een vreugdesprong maken voor de Amerikaanse voorstellen, zal de confrontatie met de realiteit ontnuchterend zijn'. In Tsjechië keert zelfs 61 procent zich tegen de plannen en worden in verschillende gemeentes referenda gehouden. In de VS, Groot-Brittannië en Groenland zijn al onderdelen van het Amerikaanse antirakettenschild geïnstalleerd. De VS benadrukt dat Son of Star Wars bedoeld is om zich te verdedigen tegen "schurkenstaten" als Iran en Noord-Korea.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud