Russische ex-spion Litvinenko vergiftigd met polonium - update

De Russische ex-spion Aleksander Litvinenko is kennelijk vergiftigd met polonium, een hoog radioactieve en kankerverwekkende stof. Dat heeft de Britse dienst voor de bescherming van de gezondheid (HPA) vrijdag meegedeeld.

(belga) De 43-jarige ex-spion is volgens de onderzoekers drie weken geleden vergiftigd met de stof polonium 210 en stierf daar donderdagavond aan. Polonium, dat in 1898 ontdekt werd door Marie Curie, is zelfs bij uiterst kleine doses erg giftig, zowel bij inname als bij inademing.

De 43-jarige Litvinenko overleed donderdagavond in Londen nadat hij drie weken eerder in het ziekenhuis werd opgenomen.

De Britse politie heeft bij het onderzoek naar de gifaanslag op de Russische regimetegenstander Litvinenko ook in verscheidene gebouwen radioactief materiaal gevonden, zo maakte Scotland Yard vrijdagavond bekend. Speurders van Scotland Yard ontdekten sporen van het radioactieve materiaal onder meer in de woning van Litvinenko evenals in een sushi-restaurant en in een hotel waar Litvinenko verbleef.

De onderzoekers gaan ervan uit dat de tot nog toe onbekende daders het polonium op 1 november stiekem aan hun slachtoffer hebben toegediend. Op die dag had hij verschillende afspraken, onder meer met twee andere Russen.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud