Advertentie

Russische president krijgt langere ambtstermijn

Huidig president Dmitri Medvedev

Een overweldigende meerderheid in de Russische Federatieraad, het 'hogerhuis' van het Russische parlement, heeft maandag een wetsontwerp van het Kremlin voor een langere ambtstermijn voor de president goedgekeurd.

(belga) - Volgens het ontwerp stijgt de ambtstermijn van vier naar zes jaar. Alle 142 leden van de Federatieraad stemden daarmee in, aldus Russische persagentschappen.

'We zullen de resolutie voorleggen aan de president voor ondertekening', zei voorzitter Sergej Mironov van de Russische Senaat na de goedkeuring.

Het eerste amendement op de Russische grondwet die vijftien jaar oud is, wordt van kracht van zodra het is ondertekend door president Dmitri Medvedev.

Door het voorstel wordt ook de ambtstermijn voor afgevaardigden van het Russische Lagerhuis, de Doema, verlengd. Volgens het Kremlin verhoogt door de verlenging de slagkracht van de regering om hervormingen efficiënter aan te pakken. Maar volgens analisten is het amendement een voorbereiding op de terugkeer van premier en ex-president Vladimir Poetin naar het Kremlin.

Poetin, die volgens de grondwet geen drie opeenvolgende ambtstermijnen mocht dienen als president, werd in mei opgevolgd door Medvedev. Hij ontkende echter nooit dat hij nu zou kunnen terugkeren voor nog eens twaalf jaar als president. Hij steunde de verlengingen, maar vond het te 'vroegtijdig' om te zeggen wie er voordeel uit zou kunnen halen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud