Ruud Lubbers stapt op als VN-commissaris vluchtelingen

(tijd) - De Nederlander Ruud Lubbers neemt ontslag als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (Unhcr). Dat blijkt uit een brief aan de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, die door de diensten van Lubbers werd vrijgegeven.

De 65-jarige Nederlandse oud-premier lag al geruime tijd onder vuur omdat hij vrouwelijke medewerkers zou hebben lastiggevallen. Eind vorige week lekte nog een uit mei 2004 daterend intern VN-rapport uit. Dat bevestigt dat Lubbers minstens vijf vrouwen heeft lastiggevallen. Volgens de onderzoekers was er sprake van 'een patroon van seksuele intimidatie van ondergeschikten'.

Lubbers heeft de beschuldigingen steeds ontkend. Kofi Annan had destijds de aanbeveling van de onderzoekers om 'de gepaste maatregelen' te nemen naast zich neergelegd. Maar vrijdag meldde hij in een communiqué dat hij met Lubbers over 'diens toekomst' had gesproken. De secretaris-generaal kwam de jongste maanden zelf onder zware druk te staan. Ook andere VN-medewerkers werden beschuldigd van seksueel misbruik. Daarnaast was er het Iraakse 'Olie voor Voedsel'-schandaal.

In zijn brief haalt Lubbers zwaar uit naar Annan. Hij verwijst openlijk naar meningsverschillen en een gebrek aan vertrouwen vanwege de secretaris-generaal. 'Om eerlijk te zijn, en ondanks al mijn trouw, kan ik enkel vaststellen dat na de aanvallen de beledigingen volgen, zodat ik opstap.'

Lubbers werd begin 2001 tot Vluchtelingencommissaris benoemd. Met 6.000 personeelsleden en een budget van een miljard dollar is het Unhcr een van de belangrijkste VN-instellingen. Tussen 1982 en 1994 was Lubbers ononderbroken premier van Nederland. IB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud