Rwanda blijft dreigen met inval in Oost-Congo

(tijd) - Rwanda en Congo moeten dringend werk maken van een gezamenlijke grenscontrole. Die oproep klonk zondag bij het slot van de top van de Francofonie. Een betere samenwerking moet een nieuw gewapend conflict in Centraal-Afrika voorkomen. Maar Rwanda blijft zich het recht voorbehouden Congo binnen te vallen.

'Ons land houdt zich het recht voor zichzelf te verdedigen', zei de Rwandese president Kagame tijdens het weekeinde. 'We zullen maatregelen nemen om onze bevolking te beschermen.' Kagame zei dat na een gesprek met zijn Congolese ambtgenoot, Joseph Kabila. Beiden woonden in Burkina Faso de top van de Francofonie bij.

De spanningen tussen Congo en Rwanda stegen vorige week toen het Rwandese regime dreigde met een inval in Congo. Kigali wil er de naar schatting 10.000 radicale Hutu-rebellen uitschakelen. Die zogenaamde Interahamwe-milities waren verantwoordelijk waren voor de Rwandese genocide van 1994. Kinshasa en de Verenigde Naties moeten die rebellen ontwapenen. Volgens Rwanda is dat nog steeds niet gebeurd.

Rwanda bracht de VN, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vorige week op de hoogte van zijn plannen voor een nieuwe invasie. Die zetten Kigali prompt onder druk niet in te grijpen. Kagame vroeg de Congolezen zelfs de toestemming om soldaten te sturen naar Oost-Congo. Dat beweerden zondag medewerkers van president Kabila.

Verschillende bronnen hebben al de aanwezigheid gemeld van honderden Rwandese militairen in Oost-Congo. Maar volgens de VN-missie in Congo (Monuc) zijn daarvan geen bewijzen. Rwanda viel Congo al twee maal binnen, in 1996 en in 1998. Die laatste invasie mondde uit een in bloedige burgeroorlog die in vijf jaar zo'n 3 miljoen levens kostte. De vrees voor een nieuwe oorlog in Centraal-Afrika is groot. De VN kondigden aan extra blauwhelmen te sturen naar de Congolees-Rwandese grens. En de internationale gemeenschap zette de voorbije dagen alle zeilen bij om een escalatie te voorkomen. Dat gebeurde onder meer in de marge van de jaarlijkse top van de Francofonie, in Burkina Faso.

De Belgische premier, Guy Verhofdstadt (VLD), praatte in Burkina Faso met Kabila en Kagame. Hij riep hen op werk te maken van een gezamenlijke grenscontrole. Congo en Rwanda bereikten in september al een akkoord over samenwerking in het grensgebied.

Maar dat akkoord bleef dode letter. Die aanbeveling werd opgenomen in de slotverklaring van de top.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud