Saddam beval aanval met chemische wapens, stelt nieuw rapport

(belga) - Saddam Hoessein had zijn Republikeinse Garde opdracht gegeven om projectielen met chemische lading af te vuren op de Irak binnenvallende Amerikaans-Britse coalitietroepen. Sporen van die massavernietigingswapens zijn achteraf echter niet teruggevonden.

Dat is in een notendop de inhoud van een rapport dat de voormalige VN-wapeninspecteur David Kay in september zal voorstellen, zo berichtten Amerikaanse media dinsdag. Kay staat aan het hoofd van de zogenaamde Iraq Survey Group, een eenheid die eind mei werd samengesteld en de afgelopen maanden in Irak op zoek ging naar biologisch en chemisch wapentuig.

Dat Kay geacht wordt volgende maand reeds met resultaten van zijn queeste op de proppen te komen, is geen toeval. VS-president George W. Bush is zich volop aan het klaarstomen om zijn campagne te beginnen voor de presidentsverkiezingen in november 2004, en in aanloop daarnaartoe kan de kwestie-Irak best nog wat onderbouw gebruiken.

Het Witte Huis heeft nog steeds de bewering niet kunnen hard maken dat Saddam effectief in het bezit was van massavernietigingswapens, nochtans één van de belangrijkste argumenten om een oorlog tegen Irak te ontketenen. Bovendien moest Bush recentelijk toegeven dat sommige van de informatie gebruikt om een gewapend treffen te rechtvaardigen, op zijn minst twijfelachtig was. Dat gold met name voor de passus in zijn State of the Union van begin dit jaar waarin hij stelde dat Irak in Niger uranium kocht.

Of het rapport-Kay de nodige bewijskracht zal bevatten, is maar de vraag. Volgens The Boston Globe heeft de ex-wapeninspecteur - die er trouwens heilig van overtuigd is dat Saddam wel degelijk over een aanzienlijk WMD-arsenaal heeft beschikt - onlangs een briefing achter gesloten deuren gegeven voor twee commissies van de Amerikaanse senaat. Functionarissen die een samenvatting van het rapport van Kay hebben kunnen inkijken, zeggen dat de 1.400-koppige Iraq Survey Group "bewijzen heeft gevonden voor een bevel tot een aanval met chemische wapens". Kay zou echter moeten toegeven dat zijn ploeg geen spoor heeft gevonden van de wapens zelf, en hij zou ook niet kunnen uitleggen waarom de wapens nooit werden ingezet.

Een mogelijke uitleg is dat het bevel van Saddam aan zijn Republikeinse Garde deel uitmaakte van een rondje blufpoker, in de hoop dat de coalitietroepen het bevel zouden onderscheppen en alsnog zouden afzien van een aanval op Irak. Die uitleg lijkt echter niet van de aard om de publieke opinie te overtuigen en de aanzwellende kritiek van de Democraten op Bush neer te sabelen.

Kay heeft dus nog wat huiswerk voor de boeg, iets wat hij volgens functionarissen zelf heeft toegegeven in de Senaat en iets waar ook Scott Ritter - de man die in 1998 ontslag nam uit het eerste team van wapeninspecteurs in Irak en notoir criticus van de WMD-beweringen van de regering-Bush - van overtuigd is. "De job van Kay is niet om de waarheid te vertellen. Zijn taak bestaat er vooral in de president politieke rugdekking te geven", aldus Ritter.

Nochtans duiken in de Amerikaanse en Britse media de laatste dagen ook berichten op als zouden Bush en de Britse premier Tony Blair aan een "big impact"-plan werken om de critici de mond te snoeren. In plaats van stukjes van de puzzel te lossen, zouden beide heren wachten tot ze een volledige puzzel hebben van "harde bewijzen" over de massavernietigingswapens van Saddam. Tegelijk zouden Bush en Blair hun retoriek aanpassen, zo stelt onder meer The Independent. Ze zouden niet langer spreken over het vinden van WMD's maar over het vinden van programma's om dergelijke wapens te ontwikkelen. Hoe dat te rijmen valt met Blairs claim dat Saddam binnen de 45 minuten een WMD-aanval op Groot-Brittannië kon lanceren, is maar de vraag: of betekent het dat Saddam en co in de mogelijkheid waren, binnen het uur tekeningen van atoombommen boven Londen af te werpen?

Bekend is dat de Iraq Survey Group de opdracht kreeg vooral naar "papieren" bewijzen van WMD's te speuren, eerder dan effectief "verdachte" sites te bezoeken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud