Sandinist Ortega ruim voorop in presidentsverkiezingen Nicaragua

De sandinistische ex-guerrillero en ex-president Daniel Ortega ligt ruim voor in de presidentsverkiezingen die zondag in Nicaragua zijn gehouden. Dit heeft de Hoge Verkiezingsraad maandag bekendgemaakt op basis van het tellen van de stemmen in 7,22 procent van de kiesbureaus.

(belga) Ortega, kandidaat van het linkse Sandinistisch Bevrijdingsfront (FSLN), zou volgens de eerste tellingen 40,85 procent van de stemmen halen. Aan een vierde gooi naar het hoogste ambt bezig, zou hij aan de leiding liggen in het merendeel van de zestien provincies.

Hij zou het aldus halen van Eduardo Montealegre van de (rechtse) Nationale Nicaraguaanse Alliantie met 32,68 procent, Jose Rizo van de Liberale Grondwettelijke partij (PLC) met 21,37 procent, Edmundo Jarquin van de Beweging voor Sandinistiche Vernieuwing (MRS) met 4,87 procent en Eden Pastora van de Alliantie voor Verandering (AC) met 0,23 procent.

Indien deze uitslag bevestiging krijgt, wint Ortega al in de eerste ronde. Voorwaarde daarvoor is veertig procent van de stemmen halen of 35 procent met een voorsprong van minstens vijf procentpunt op de tweede.

Ortega was reeds president van 1979 tot 1990, na de sandinistische machtsovername die zelf door een burgeroorlog werd gevolgd.

Bij de bekendmaking van de gedeeltelijke uitslagen haalde voorzitter Roberto Rivas van de Hoge Verkiezingsraad uit naar de Amerikaanse ambassade in Managua. Hij beschuldigde die ervan twijfel te zaaien 'over de transparantie van de verkiezingen'.

In de nacht van zondag op maandag had de VS-ambassade een communiqué verspreid waarin ze zei 'niet in staat te zijn in het algemeen een oordeel te vellen over de onpartijdigheid en de transparantie' van de zondag gehouden presidents- en parlementsverkiezingen.

De Organisatie van Amerikaanse Staten en de Europese Unie hadden zondag opgetogen gereageerd op de massale deelname van de 3,6 miljoen Nicaraguanen die op de kieslijsten zijn ingeschreven. Beiden oordeelden dat onregelmatigheden niet van die aard zijn dat de stembusgang geannuleerd dient te worden.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud