Saoedi-Arabië zal olie niet als wapen gebruiken

(tijd-nieuwslijn) - Saoedi-Arabië zal olie niet als wapen gebruiken om de Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten te beïnvloeden. Dat heeft de Saoedische kroonprins Abdallah ben Abdel Azis donderdag aan de Amerikaanse president Bush gezegd tijdens een onderhoud op de ranch van Bush in Texas.

De aanleiding tot het gesprek was het aanhoudende conflict in het Midden-Oosten. Een aantal stemmen gingen op dat Saoedi-Arabië mogelijk, in navolging van Irak, olie als wapen zou gebruiken om te protesteren tegen de Amerikaanse steun aan Israël in het Midden-Oostenconflict.

Na het gesprek riep Bush Israël opnieuw op zich terug te trekken uit de Palestijnse autonome gebieden. Abdallah van zijn kant beloofde zich in te zetten om de crisis in het Midden-Oosten te helpen oplossen.

Donderdag steeg de olieprijs uit vrees dat de strategische relatie tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië in het gedrang zou komen door de crisis in het Midden-Oosten. Beide landen zijn afhankelijk van elkaar. Olie-exporteur Saoedi-Arabië voert zowat een kwart van zijn olie uit naar de VS. Een derde van de olie-import van de Verenigde Staten is afkomstig uit het land van Abdallah.

In het verleden kwam de strategische relatie tussen de VS en Saoedi-Arabie meermaals aan de oppervlakte. Zo mochten de VS tijdens de Golfoorlog hun militaire basis oprichten op het grondgebied van het Arabische land.

PB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud