Advertentie

Sarkozy en Kroes leggen ruzie bij

Nicolas Sarkozy, president van Frankrijk ©REUTERS

Aan de vooravond van een crisisvergadering van de Europese Unie hebben Frankrijk en de Europese Commissie de ruzie over de hulp van Parijs voor de autosector ontmijnd.

(belga) - De Franse staatssecretaris voor Industrie Luc Chatel gaf zaterdag de schriftelijke verzekering dat de geplande hulp volledig beantwoordt aan de basisbeginselen van de Europese binnenmarkt. Een formeel onderzoek van de hulp is niet meer nodig, liet het dagelijks bestuur van de EU daarop weten.

De eurocommissaris voor Concurrentie, Neelie Kroes, toonde zich "tevreden over de garanties van de Franse autoriteiten" dat er geen protectionistisch tintje zit aan het Franse hulpplan voor de autosector. De Franse president Nicolas Sarkozy had een polemiek uitgelokt door te stellen dat om van de regeringssteun te kunnen genieten, de Franse autoconstructeurs zich ertoe zouden moeten verbinden om hun fabrieken in Frankrijk te houden en niet te verhuizen naar "Tsjechië of elders".

"Het was voor de Commissie in dit geval heel belangrijk, alle dubbelzinnigheden uit de weg te ruimen", aldus Kroes in een communiqué, "want Europa kan zich een terugkeer naar het protectionisme en zijn negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid op Europees niveau niet veroorloven." Volgens de Commissie had Chatel in zijn brief verzekerd dat de kredietregelingen met de autoproducenten geen voorwaarden voor de locatie van productie of een bevoordeling van de Franse toeleveranciers omvatten.

Het Franse plan werd op 9 februari aangekondigd en voorziet 7,8 miljard euro steun voor de sector, waarvan 6 miljard leningen tegen gunstige rentevoeten voor de Franse constructeurs Renault en PSA Peugeot Citroën. De penibele toestand in de autosector wordt het hoofdthema van de crisistop van de Europese staats- en regeringsleiders zondag in Brussel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud