Advertentie

Sarkozy lanceert herstelplan van 26 miljard

De Franse president Nicolas Sarkozy ©REUTERS

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft donderdag een economisch herstelplan aangekondigd met een waarde van 26 miljard euro, waarbij de auto-industrie en de bouwsector centraal staan. Het plan zal het Franse overheidstekort doen toenemen tot 4 procent van het bruto binnenlands product.

(belga) - Voor onder andere infrastructuurprojecten zal 10 miljard euro extra uitgegeven worden, aldus Sarkozy. Daarvan gaat 4 miljard euro naar de overheid, 4 miljard naar overheidsinstellingen zoals transport en post en 2 miljard is bestemd voor de gemeenten.

Voor de herstructurering van de automobielsector zal de overheid, samen met industriepartners, een fonds van 300 miljoen euro oprichten. De overheid zal hier 100 miljoen euro aan bijdragen, aldus Sarkozy. Om de autoverkoop te ondersteunen komt er een slooppremie van 1.000 euro. Iedereen die een wagen van minstens 10 jaar of ouder weg doet, en een nieuwe auto koopt, ontvangt die premie.

Bovendien wil de regering een kredietfinancieringslijn van 1 miljard euro aanleggen. Die financiering moet het voor de consument makkelijker maken om geld te lenen voor de aankoop van een wagen. 'De overheid is bereid om alles te doen om de autosector te redden', aldus Sarkozy. Als tegenprestatie moeten de constructeurs beloven om de productie niet meer naar het buitenland te verplaatsen.

Het plan voorziet ook in uitgaven voor de sociale sector. Zo zullen 3,8 miljoen gezinnen een cheque krijgen van meer dan 200 euro. 'Dat kost in totaal 760 miljoen euro', aldus Sarkozy. De komende twee jaar wil de Franse president ongeveer 1,8 miljard euro aan de woningsector uitgeven. Daaronder valt onder andere de bouw of de aankoop van 100.000 sociale woningen.


Het herstelplan leidt tot een forse uitbreiding van het begrotingstekort. Het bedrag stemt overeen met 1,3 procent van het bbp. Dat zal tot 15,5 miljard euro meer uitgaven leiden. Het overheidstekort zal hierdoor in 2009 stijgen tot 4 procent van het bbp bedragen. Voor het uitbreken van de economische crisis werd een stijging tot 3.1 procent verwacht.


Het Europees stabiliteitspact voorziet een maximaal begrotingstekort van 3 procent. Frankrijk had zichzelf ertoe verplicht om het tekort af te bouwen. Maar het pact laat een hogere schuldenlast toe in tijden van crisis. 'We hebben geen andere keus. Niets doen zal nog duurder uitkomen', aldus Sarkozy. 'Het geld wordt geïnvesteerd. Investeringen zijn duur, maar het kost nog meer om werkloosheidsuitkeringen uit te betalen als er veel jobs verloren gaan.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud