Sarkozy profiteert van veiligheidsdebatten

De rellen aan het Parijse Gare du Nord van afgelopen dinsdag hebben de kaarten in de Franse presidentsverkiezingen gedeeltelijk herschikt. De voor zijn pittige uitspraken bekende ex-minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy (UMP) kan van de terugkeer van de debatten over veiligheid profiteren.

(belga) De centrumkandidaat François Bayrou (UDF) en de socialiste Ségolène Royal (PS) van hun kant roepen op tot inschikkelijkheid voor het gedrag van de jeugdige amokmakers. Aanleiding voor de uren durende rellen, was de arrestatie van een jonge zwartrijder in de omgeving van het station, waarna de jongeren de politie aanvielen.

Volgens een peiling van "Le Journal du Dimanche" vertrouwt 43 procent van de kiezers Sarkozy het meest voor binnenlandse veiligheid. Royal en Bayrou volgen op duidelijke afstand met 15 en 14 procent, voor de rechtsradicale Jean-Marie Le Pen (FN) met acht procent. Daarbij wordt voor Sarkozy geen rekening gehouden met zijn werk als minister van Binnenlandse Zaken. Want 45 procent is de mening toegedaan dat de veiligheidssituatie in de afgelopen jaren verscherpt is, slechts 15 procent ziet een verbetering.

Drie weken voor de verkiezingen krijgt Sarkozy bovendien versterking uit het centrum. Naast verschillende afgevaardigden sloot nu ook het enige kabinetslid uit de UDF-partij van Bayrou, minister van Onderwijs, Gilles de Robien, zich bij Sarkozy aan.

Volgens een peiling van het instituut Ipsos/Dell van zaterdag zou Sarkozy in de eerste verkiezingsronde met 31 procent een duidelijke voorsprong hebben op Royal met 24,5 procent. Bayrou (19) en Le Pen (13) zouden in de eerste ronde uitgeschakeld worden. In de tweede verkiezingsronde zou Sarkozy dan met 53,5 tegen 46,5 procent winnen van Royal. Indien Bayrou in de eerste stemronde Royal toch zou voorbijsteken, zou de centrumpoliticus dankzij linkse leenstemmen Sarkozy met 52 tegen 48 procent kloppen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud