Sarkozy schuift socialist Strauss-Kahn naar voren als IMF-chef

De Franse president, Nicolas Sarkozy, heeft de socialist Dominique Strauss-Kahn gisteren officieel naar voren geschoven als voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 'Hij lijkt me de geknipte figuur voor die job', zei de neogaullist. Duitsland steunt alvast de kandidatuur van Strauss-Kahn.

De Franse president Nicolas Sarkozy (l.) en Dominique Strauss-Kahn (foto: afp)

(tijd) - Eind vorige week was al duidelijk geworden dat Nicolas Sarkozy alles in het werk wil stellen om het voorzitterschap van het IMF in Franse handen te krijgen. Ook de naam van Dominique Strauss-Kahn dook steeds vaker op. Gisteren schepte de Franse president duidelijkheid. 'Ik wil dat Dominique Strauss-Kahn de Franse kandidaat voor de IMF-job is omdat hij me de geknipte persoon lijkt', luidde het in een interview met de krant Journal du Dimanche.

De neogaullist stak zijn respect voor Strauss-Kahn niet onder stoelen of banken. 'Ik weet dat het een erg begeerde job is. Om de functie in de wacht te slepen moet een kandidaat dan ook erg geloofwaardig zijn, over een onbetwistbare expertise beschikken en meertalig zijn. Dominique Strauss-Kahn heeft die kwaliteiten. Hij deelt met mij trouwens dezelfde visie over de werking van het IMF.'

Strauss-Kahn kan inderdaad een mooi curriculum vitae voorleggen. Hij heeft een diploma rechten en is doctor in de economie. Hij spreekt ook vloeiend Frans, Engels, Duits, Spaans en studeert Arabisch. Sinds begin de jaren 90 maakte hij deel uit van verschillende socialistische regeringen in Frankrijk. Zo was hij bijvoorbeeld minister van Industrie onder premier Edith Cresson.

Maar de grote doorbraak kwam er eind jaren 90 als minister van Economie en Financiën. Onder Strauss-Kahns leiding daalde de Franse werkloosheid en trok de economie weer aan. Strauss-Kahn leidde Frankrijk bovendien de eurozone binnen en hij was de drijvende kracht achter de grote privatiseringsgolf eind jaren 90. Bedrijven als Crédit Lyonnais en GAN kwamen in die periode bijvoorbeeld in privéhanden terecht. De socialist stelde ook het kapitaal van France Télécom open voor privé-investeerders. Het leverde hem heel wat respect op in de bedrijfswereld.

Sinds eind vorige week bekendraakte dat Sarkozy Strauss-Kahn wel eens zou kunnen voordragen als volgende IMF-voorzitter, leidde dat tot heel wat gemor in socialistische kringen. De PS zag in de mogelijke voordracht een manoeuvre om de partij nog verder uit verband te spelen. Sinds de nederlaag van Ségolène Royal bij de presidentsverkiezingen van eind april-begin mei is de PS in een diepe crisis weggezakt. Sarkozy droeg daartoe bij door socialisten in zijn regering op te nemen. Gisteren verdedigde de president zijn beleid van 'openheid' nog eens. Hij vroeg zich waarom hij Strauss-Kahn niet zou voordragen als die over de beste referenties beschikt. 'Moet ik Frankrijk zo'n internationale functie onthouden enkel en alleen omdat Strauss-Kahn een socialist is? Hoe kan ik de president van alle Fransen zijn als ik zo redeneer?'

De voorbije dagen polste Sarkozy naar eigen zeggen al de Spaanse, de Italiaanse en de Britse regering en de Amerikaanse president George W. Bush over een eventuele kandidatuur van Strauss-Kahn. De Duitse regering liet gisteren alvast weten Strauss-Kahn 'een erg goede kandidaat' te vinden. Sarkozy hoopt het thema vanavond ter sprake te brengen tijdens de bijeenkomst van de zogenaamde Eurogroep, de vergadering van de 13 ministers van Financiën van de eurozone. De president neemt daar zeer uitzonderlijk zelf aan deel. Behalve Parijs zouden ook Warschau, Rome en Londen hun oog hebben laten vallen op de IMF-job. En ook enkele opkomende economieën willen een hartig woordje meespreken in de selectie van de volgende IMF-chef.

De job komt in oktober vrij. Dan stapt de Spanjaard Rodrigo Rato 'om persoonlijke redenen' vervroegd op. Sinds de oprichting van het IMF in 1945 levert Europa de voorzitter van de instelling. De baas van de Wereldbank, de zusterinstelling van het IMF, is steeds een Amerikaan.

LD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud