'Sarkozy verlaagt belasting met 10 miljard'

De Franse president Nicolas Sarkozy - Reuters ©REUTERS

De Franse regering zal vandaag een omvangrijke belastingverlaging voor bedrijven aankondigen. Het gaat om de gedeeltelijke afschaffing van de 'taxe professionnelle', een lokale belasting op vaste investeringen die vooral industriële bedrijven parten speelt. Dat schrijft de Financial Times.

(tijd) - De sector verwelkomt de plannen van de Franse president Nicolas Sarkozy, omdat ze meent dat de taks investeringen bestraft. Anderzijds dwarsboomt de volledige schrapping van de heffing de plannen om het aanzwellende begrotingstekort een halt toe te roepen.

De Franse premier Francois Fillon trok onlangs de verwachtingen voor het begrotingstekort op van 7 à 7,5 procent tot 8,2 procent. Fillon hoopt op dat niveau te blijven in 2010, deels door 33.000 overheidsjobs te schrappen.

De hervorming kost de Franse regering volgend jaar 12 miljard euro. Dat wordt slechts gedeeltelijk opgevangen door de invoering van een koolstaftaks op brandstoffen en energieverbruik voor wegvervoer die bedrijven 2 miljard zal kosten.

Voorts zal de Franse regering de stimuli voor kleine bedrijven met een jaar verlengen. De kmo's kunnen blijvend profiteren van lagere sociale lasten als ze nieuwe werknemers aanwerven.

RV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud