Saudi-Arabië eist terugtrekking Syrische troepen uit Libanon

(tijd) - Saudi-Arabië wil dat Syrië zijn troepen terugtrekt uit Libanon. Dat heeft de Saudische kroonprins Abdullah gezegd tegen de Syrische president Bashar Al Assad tijdens een bijeenkomst in de Saudische hoofdstad Riaad.

Volgens Saudische diplomaten zouden de relaties met Syrië ernstig bemoeilijkt worden als Syrië zijn troepen niet terugtrekt uit Libanon.

Sinds de moord op de Libanese ex-premier Rafik Hariri op 14 februari, staat Syrië onder zware internationale druk om zijn 14.000 troepen weg te halen uit Libanon. De Libanezen vermoeden dat Syrië achter de aanslag op Hariri zit. Na massaal protest nam de pro-Syrische regering in Beiroet afgelopen maandag nog ontslag.

Syrië zou donderdag op de top van de Arabische Liga in Caïro verklaard hebben bereid te zijn zijn troepen weg te halen uit Libanon. Het land koppelt wel voorwaarden aan een eventuele terugtrekking. Syrië wil een troepenterugtrekking incorporeren in een algemeen akkoord, waar ook een hervatting van het vredesoverleg met Israël deel van uitmaakt. Ook wanneer Syrië zijn soldaten wil weghalen uit Libanon is nog onbekend. Damascus zou hebben voorgesteld 'voorlopig' nog 3.000 militairen in het land te houden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud