Advertentie

Scheidingsmuur op Cyprus afgebroken

In de Cypriotische hoofdstad Nicosia is donderdagnacht begonnen met de afbraak van een scheidsmuur tussen het Griekse zuiden en het Turkse noorden van het eiland. De muur staat symbool voor deze scheiding, die al 33 jaar een feit is.

(belga) Verwacht werd dat de afbraakwerken vrijdag voor zonsopgang voltooid zouden zijn. Wel zal de bevolking pas door de vrijgekomen straat naar het noorden van de stad kunnen wandelen nadat het Turkse leger zich heeft teruggetrokken, zo melden officiële bronnen.

"Het obstakel is niet de muur, maar de Turkse troepen", aldus de Cypriotische president Tassos Papadopoulos tegenover de pers in Brussel. "Als die troepen zich terugtrekken en toelaten dat de VN nagaat of er mijnen liggen, dan kan het doorgangspunt opengaan, maar de troepen moeten zich dan dus wel terugtrekken", zo luidde het.

Cyprus werd in 1974 verdeeld in een Turks en een Grieks deel nadat het Turkse leger het noordelijke deel van het eiland bezette. Die Turkse actie volgde op een Grieks-Cypriotische staatsgreep die als doel had Cyprus bij Griekenland aan te sluiten.

Een poging om het eiland terug een te maken liep in 2004 op niets uit. Op een VN-referendum spraken de eilandbewoners zich toen uit tegen de eenmaking. Een maand later, in mei 2004, werd alleen het Griekse deel van het eiland lid van de Europese Unie.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud