Schermutselingen bij staking in Athene

©AFP

Enkele tientallen jongeren zijn in Athene in confrontatie gegaan met de politie, die traangas inzette tijdens een manifestatie. Donderdag vindt een algemene staking plaats tegen de besparingsmaatregelen van de Griekse regering. Meer dan 50.000 mensen zouden op straat gekomen zijn in het centrum van Athene.

(afp/belga) - Een groepje gemaskerde jongeren mengde zich onder de manifestanten en gooide onder meer een molotovcocktail naar de ordediensten, die daarop traangas inzetten.

De manifestanten zetten hun tocht voort naar het centrum van Athene terwijl de jongeren in kwestie ter plaatse bleven, in confrontatie met de oproerpolitie, nabij een school waar jongeren en politie dikwijls in de clinch gaan. Nadat ze een auto en verschillende vuilniszakken in brand gezet hadden, gingen de jongeren uit elkaar.

Het protest van donderdag is gericht tegen de draconische besparingsmaatregelen, die de socialistische meerderheid in Griekenland vrijdag goedkeurde. Onder de betogers bevonden zich ook een vijftigtal politieagenten en zowat tweehonderd brandweerlui in uniform. Heel wat mensen die langs de kant stonden langs het parcours van de manifestanten applaudisseerden.

Een aparte manifestatie georganiseerd door PAME, verbonden aan de communistische partij KKE, lokte enkele duizenden mensen en zou zonder incidenten plaatsgevonden hebben.

'Zelfs met terreur zullen de maatregelen niet doorgevoerd worden. Wij zijn mensen, geen nummers', klinkt het bij de organisatoren van de manifestatie. 'Europa moet veranderen of het zal vervallen.'

De manifestanten trokken in twee verschillende optochten naar het Syntagmaplein, het plein voor het Griekse parlement. Onder de betogers bevinden zich ook politiemensen in uniform. De maatregelen zorgen er immers voor dat de meeste van hun premies geschrapt worden, terwijl ze zowat de helft uitmaken van de lonen van het politiepersoneel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud