Advertentie

Sebelius wordt Amerikaans minister van Volksgezondheid

De Amerikaanse president Barack Obama benoemt gouverneur Kathleen Sebelius van Kansas tot minister van volksgezondheid, zo heeft het Witte Huis maandag berichten in de Amerikaanse media bevestigd. Eerder was Tom Daschle voor de cruciale job in de nieuwe regering uitverkoren, maar die moest passen vanwege een belastingsschandaal.

(afp) - De zestigjarige Sebelius gold een tijd als kandidaat voor het ambt van vicepresident, dat echter Joe Biden te beurt viel. Zij krijgt de belangrijke taak het Amerikaanse gezondheidssysteem te veranderen volgens de visie die de Democratische president daarop heeft, aldus het Witte Huis. De minister moet volgens de mededeling met de Democraten én Republikeinen samenwerken om de uitgaven te beperken, de dekking (van de ziekteverzekering) uit te breiden en de kwaliteit voor alle Amerikanen te verbeteren.

Meer dan veertig miljoen Amerikanen hebben geen ziekteverzekering, terwijl het stelsel ook duur is.

Sebelius werd in 2003 verkozen tot gouverneur van Kansas in de Midwest en werd in 2006 herkozen. Voorzien was ze hoofd van de publieke dienst van Kansas die toezicht houdt op de verzekeringsmaatschappijen.

Met haar benoeming, die nog het fiat van de Senaat moet krijgen, is de vorming van de regering-Obama rond.

De vroegere Senaatsfractieleider en vriend van de Obama's, Tom Daschle, gold als een expert inzake het gezondheidssysteem en de ziekteverzekering. Dat de nieuwe president hem uitkoos als minister van volksgezondheid kwam niet als een verrassing. Maar snel moest Daschle bedanken voor de post toen bleek dat hij verzuimd had meer dan 100.000 dollar aan de fiscus te storten.

Ook andere benoemingen door Obama liepen eerst spaak.

Tegelijk met de benoeming van Sebelius, haalde Obama Nancy-Ann DeParle, voorgesteld als een van de grootste specialisten inzake gezondheidszorg, naar het Witte Huis om daar het bureau te leiden dat met de hervorming van het stelsel is belast.

Die hervorming is niet alleen een moreel gebod, maar ook een budgettaire noodzaak, aldus Obama maandag.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud