Advertentie

Senaat geeft fiat aan benoeming Clinton

©AFP

De Amerikaanse Senaat gaf gisteren groen licht aan de benoeming van Hillary Clinton tot minister van Buitenlandse Zaken. De voormalige 'first lady' krijgt onmiddellijk enkele heikele dossiers op haar bureau.

(tijd) - Uiteindelijk keurden 94 senatoren de benoeming van Hillary Clinton tot minister van Buitenlandse Zaken goed. Twee senatoren stemden tegen. De vier andere senatoren stemden niet.

De benoeming van de voormalige 'first lady' liep vertraging op omdat enkele Republikeinse senatoren hun bezorgdheid uitten over donaties die Clintons echtgenoot, Bill, ontving van buitenlandse overheden. De Republikeinen vreesden belangenconflicten.

Heikele dossiers 

Hillary Clinton mag meteen vol aan de bak. Op haar bureau belanden enkele heikele dossiers. In de eerste plaats moet ze zich buigen over het conflict tussen Israëli's en Palestijnen. Dat dossier steeg met stip op het prioriteitenlijstje na de operatie Cast Lead die Israël tot voor enkele dagen uitvoerde in de Gazastrook.

In afwachting van de benoeming van Clinton belde president Barack Obama woensdag al met de hoofdrolspelers in het conflict: de Palestijnse president Mahmoud Abbas, de Israëlische premier Ehud Olmert, de Egyptische president Hosni Moebarak en de Jordaanse koning Abdallah II. Obama verzekerde hen zich 'van bij het begin van zijn mandaat' ten volle te willen inzetten voor de oplossing van het conflict. Hij benaderde de voormalige senator George Mitchell alvast als speciale gezant voor de regio.

Iran en Noord-Korea

Behalve over het Israëlisch-Palestijns conflict moet Clinton zich ook buigen over de diplomatieke relaties met Iran en Noord-Korea. De relaties met die twee landen zijn erg gespannen. De nucleaire ambities van Teheran en Pyongyang zijn de VS al lang een doorn in het oog.

Voorts mag Clinton op zoek naar een 'nieuwe vorm van samenleven en samenwerken' met Rusland en China. Daarnaast baart ook de situatie in Pakistan de VS zorgen. Radicale moslims lijken in de kernmacht steeds meer voet aan de grond te krijgen. De situatie kan daar dan ook erg explosief worden. Zeker omdat ook buurland India over kernwapens beschikt.

Irak en Afghanistan 

En natuurlijk blijven ook de oorlogen in Irak en Afghanistan hoog op de Amerikaanse buitenlandse agenda staan. Over die dossiers zat Barack Obama woensdagavond samen met zijn nationaleveiligheidsadviseurs. Samen bestudeerden ze de terugtrekking van de Amerikaanse soldaten uit Irak. Die moet binnen zowat 16 maanden afgerond zijn. Naar Afghanistan wil de Amerikaanse president dan weer 30.000 militairen extra sturen. LD

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud