Senegal gaat ex-president Habré van Tsjaad berechten

Senegal gaat de Tsjadische ex-president Hissène Habré, van wie België de uitlevering vraagt wegens misdaden tegen de mensheid, berechten. Dit heeft de Senegalese president Abdoulaye Wade zondag gezegd naar aanleiding van de Afrikaanse Top in Banjul.

(foto: belga) Hissène Habré, ex-president van Tsjaad

(belga) - 'Wij hebben gedacht dat Senegal het best geplaatste land is om hem (Habré) te berechten en ik denk dat we onze verantwoordelijkheid niet moeten ontlopen', zei Wade tegenover journalisten. 'De Afrikanen dienen in Afrika berecht, daarom heb ik de uitlevering van Hissène Habré aan België geweigerd'.

Naar Senegal gevlucht, is het vroegere Tsjadische staatshoofd door een Belgische rechtsinstantie in staat van beschuldiging gesteld wegens misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en foltering. Dit gebeurde na een klacht van drie Belgen van Tsjadische origine op basis van de wreedheden die zij zouden hebben ondergaan toen Habré van 1982 tot 1990 aan de macht was.

In 2001 weigerde de Senegalese justitie de man te berechten. In november 2005 verklaarde zij zich onbevoegd om te oordelen over een Belgisch uitleveringsverzoek.

Daarop had de Senegalese president de zaak naar de Afrikaanse Unie verwezen om een oplossing te vinden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud