Servië verbolgen over Europees Kosovo-beleid

©REUTERS

De Servische premier, Vojislav Kostunica, wil de toenadering van zijn land tot de Europese Unie bevriezen. Servië is bijzonder ontstemd over het Kosovo-beleid van de Unie.

(tijd) - Kostunica verklaarde zaterdag in de krant Politika dat zijn Democratische Partij van Servië (DSS) en haar coalitiepartners het zogenaamde Stabilisatie- en Associatieakkoord met de Europese Unie niet zullen ondertekenen. Dat akkoord is een eerste stap naar volwaardig lidmaatschap van de Unie. Kostunica zei dat de ondertekening er niet komt als de 27 EU-lidstaten ‘op het spoor blijven van onafhankelijkheid voor de afvallige Servische provincie Kosovo’.

De partij van de president zegt ‘uitdrukkelijk tegen de Europese politiemissie’ te zijn die Brussel in het voorjaar naar Kosovo wil sturen. Die zou ruim 1.500 politieagenten, douaniers, magistraten en rechters tellen. ‘Er ontstaat een ernstig probleem in de relaties van Servië met de EU, als de Unie vasthoudt aan haar beslissing om een marionettenconstructie op Servische bodem in het leven te roepen’, waarschuwt de Servische premier. Voor Kostunica kan een nauwere samenwerking alleen ‘als de Europese Unie de soevereiniteit van Servië binnen de internationaal erkende grenzen volledig garandeert’. Die territoriale integriteit zit vervat in VN-resolutie 1244. Toch beslisten de EU-leiders een week geleden een politiemissie te sturen en daarvoor dezelfde VN-resolutie als wettelijke basis te gebruiken.

Ook NAVO-lidmaatschap komt voor Kostunica niet in beeld. ‘Door de rol van de NAVO bij de versnippering van Servië en het wegnemen van 15 procent van ons territorium moeten we de militaire neutraliteit uitroepen’, klinkt het. Het blokkeren van de verdere toenadering tot de EU en de NAVO wegens de Kosovo-politiek zijn ‘de rode draad van het nationale zelfrespect en de voorwaarde voor het overleven van de staat en het volk’, luidt het.

Presidentsverkiezingen
De krant Press meent dat Kostunica de harde lijn tegenover EU en NAVO als voorwaarde zal voorleggen aan president Boris Tadic als die de steun van Kostunica wil voor zijn herverkiezing. De Servische presidentsverkiezingen worden begin 2008 gehouden. Mochten Tadic en zijn partij DS de voorwaarden verwerpen, dan zal Kostunica de presidentsverkiezingen boycotten, beweert Press.

Volgens de krant Novosti roept Kosovo op 6 februari eenzijdig zijn onafhankelijkheid uit. De Europese Unie blijft erg verdeeld over de reactie op een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo. Slovenië, dat vanaf januari Europees voorzitter wordt, heeft naar verluidt wel een plan klaar voor een gefaseerde erkenning. Vooral Cyprus heeft het moeilijk met de erkenning van een afgescheiden provincie.

Europa heeft het Stabilisatie- en Associatieakkoord met Servië geparafeerd. De ondertekening moet door alle lidstaten gebeuren en ligt onder meer voor België en Nederland erg moeilijk. Beide landen eisen immers eerst de uitlevering van de oorlogsmisdadigers Radko Mladic en Radovan Karadzik aan het Joeoslaviëtribunaal. Toch zijn er in de EU ook heel wat landen die toeschietelijker willen zijn tegenover Servië in dit verband, onder meer omwille van de kwestie-Kosovo. KV

Premier Vojislav Kostunica, Foto Reuters 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud