Sharon bindt strenge voorwaarden aan oprichting Palestijnse staat

(belga) - De uittredende Israëlische eerste minister Ariel Sharon heeft bevestigd dat er een Palestijnse staat kan komen. De oprichting ervan moet volgens de Likoed-premier kaderen in een politiek akkoord, en dat kan er pas komen na het einde van het "terrorisme".

Dat zegt Sharon in een interview met de krant "Maariv". Hij verbindt wel strenge voorwaarden aan de oprichting.

"De basisvoorwaarde voor politieke vooruitgang is het einde van het terrorisme. We zullen onze strijd tegen het terrorisme altijd en overal voortzetten. En als er in de toekomst echt rust heerst in het kader van een echt politiek akkoord, denk ik dat geen enkele politicus zal gekant zijn tegen een Palestijnse staat", aldus de eerste minister.

"In onze gesprekken met de Verenigde Staten hebben we steeds klaar en duidelijk laten verstaan dat het om een totaal gedemilitariseerde staat zou gaan, waarin alleen de politie over lichte wapens zou mogen beschikken, en waarvan de buitengrenzen zouden worden gecontroleerd door Israël", voegde Sharon eraan toe.

Bovendien zou de Palestijnse staat geen alliantieverdragen mogen sluiten. Ook moet Israël het recht hebben om gebruik te maken van het Palestijnse luchtruim. Die strenge voorwaarden moeten het bestaan voorkomen van "machten die Israël bedreigen". Sharon wees er voorts op dat zelfs vandaag al meer dan honderd landen de Palestijnse staat erkennen voor zijn creatie.

Sharon hoopt opnieuw een regering van nationale eenheid te kunnen samenstellen, als hij na de verkiezingen van 28 januari opnieuw tot eerste minister wordt benoemd. "Ik zal iedereen uitnodigen om deel uit te maken van het kabinet op basis van een actueel regeerprogramma, ook Amram Mitzna, de nieuwe leider van de Arbeiderspartij", zei hij.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud