Sinn Féin mag geen fondsen verwerven in VS

(belga) - Washington heeft de Noord-Ierse katholieke partij Sinn Féin en haar leider Gerry Adams, momenteel in de VS voor de viering van St. Patricksdag, verboden ondertussen op Amerikaans grondgebied geld in te zamelen. Dat heeft de Britse krant The Times maandag gemeld.

Adams is dit verbod persoonlijk gemeld via het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het komt erop neer dat de leider van Sinn Féin en andere partijleden niet van hun verblijf in de VS gebruik mogen maken om fondsen voor hun partij te verwerven.

Het is een nieuwe tegenvaller voor Gerry Adams, die eerder geen invitatie van president George Bush kreeg om naar het Witte Huis te komen ter gelegenheid van het patroonsfeest van de Ieren. Wel uitgenodigd zijn de vijf zusters van Robert McCartney, een man die eind januari in een pub in Belfast is doodgestoken, vermoedelijk door elementen van de terreurorganisatie IRA. Die bood achteraf aan de dader(s) zelf te zullen ombrengen.

Sinds die steekpartij en de plundering van de Northern Bank in Belfast op 20 december staat Adams sterk onder de druk om alle banden met het IRA te verbreken.

Volgens de Britse openbare omroep BBC wil ook de Amerikaanse Democratische senator Ted Kennedy Gerry Adams niet ontvangen. Volgens een woordvoerster is de jaarlijkse ontmoeting naar aanleiding van St. Patrick's Day geannuleerd omdat het IRA zijn criminele activiteiten verderzet. De woordvoerster verwees ook expliciet naar de heisa rond de moord op McCartney.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud