Slim stoot Gates van miljardairstroon

©REUTERS

Voor het eerst sinds 1994 is een niet-Amerikaan de rijkste man ter wereld. Volgens de jaarlijkse ranking van het Amerikaanse tijdschrift Forbes stoot de Mexicaan Carlos Slim Microsoft-oprichter Bill Gates van de troon. Het vermogen van de Mexicaanse telecomgigant Slim dikte in 2009 met 18,5 aan tot 53,5 miljard dollar of 39,3 miljard euro.

(tijd) - 's Werelds rijkste mensen krabbelen na een crisisjaar terug overeind, en hoe! De meeste vermogende man ter wereld, de Mexicaan Carlos Slim, zag zijn vermogen vorig jaar met ruim 18,5 miljard dollar stijgen tot 53,5 miljard dollar (39,3 miljard euro). Microsoft-oprichter Bill Gates, de tweede rijkste man ter wereld, kon zijn spaarpotje met 13 miljard dollar stijven tot 53 miljard dollar (38,9 miljard euro).  En de Amerikaanse superinvesteerder Warren Buffett zag zijn vermogen met maar liefst 10 miljard dollar aanzwellen tot 47 miljard dollar (34,5 miljard euro).

Ook andere miljardairs zagen hun vermogen vorig jaar toenemen , zij het op een ietwat bescheidener niveau. Het gemiddelde vermogen van de dollarmiljardairs steeg in 2009 met 500 miljoen tot gemiddeld 3,5 miljard dollar. Bovendien steeg het aantal miljardairs vorig jaar tot 1.011. In de lijst van 2009 was het aantal met ruim een kwart geslonken tot 793 personen, door de impact van de crisis.

Groeilanden

Opvallend in de editie van 2010 is de prominente aanwezigheid van vermogende zakenmensen uit de groeilanden. De Mexicaan Carlos Slim slaagt er zelfs in om als eerste niet-Amerikaan gekroond te worden tot de rijkste mens ter wereld sinds 1994.

Slim, zoon van een Libanese migrant, dankt zijn rijkdom aan een eenvoudig principe: noodlijdende bedrijven goedkoop opkopen en ze omtoveren tot winstgevende melkkoeien. Vorig jaar haalde Slim de pers door zijn invasie in de noodlijdende New York Times.

Maar hij is vooral bekend als de topman en als de belangrijkste eigenaar van het Mexicaanse telecombedrijf Telmex. Begin dit jaar smeedde Slim Telmex samen met twee andere van zijn telecombedrijven, America Mobil en Telmex International. Daardoor beheert hij nu een telecomgroep die in Zuid-Amerika 250 miljoen klanten telt.

Dat Slim Bill Gates van de troon stoot als rijkste man ter wereld, dankt hij wellicht vooral aan de sterke stijging van de Mexicaanse peso tegenover de Amerikaanse dollar vorig jaar. Het verschil met Gates blijft met 500 miljoen dollar ‘relatief’ beperkt.

Ambani

Ook Azië is goed in de ranking van Forbes vertegenwoordigd.  Onder de 97 nieuwkomers, treffen we 62 zakenlui uit Aziatische groeilanden. Daar konden de investeerders meer dan een graantje meepikken van de sterk gestegen aandelenkoersen en een rist grote beursintroducties. Voor het eerst in de geschiedenis van de Forbes-listing telt China met 63 personen het meeste miljardairs, na de Verenigde Staten. India kaapt met Mukesh Ambani en Lakshmi Mittal, topman van het staalconcern Arcelor-Mittal, de vierde en de vijfde plaats weg.

De opvallendste nieuwkomer in de top-10 komt uit Brazilië, nog zo’n groeipool.  De flamboyante mijnbouwmagnaat Eike Baptista klimt in een klap van de 61ste tot de 8ste plaats. Baptista is daarmee veruit de grootste groeier van de editie 2010. Net als vorig jaar komt er evenwel geen enkele Rus in de top-10 voor.

Ondanks de opkomst van rijkelui in de BRIC-landen, houden de Europeanen goed stand. De Franse miljardair Bernard Arnault heeft duidelijk minder last van de crisis dan zijn luxeconcern LVMH.  Arnault verovert de zevende plaats in de top-10. Vorig jaar was hij nog 8 miljard euro lichter en prijkte hij maar op de 15de plaats. Ingvar Kamprad, de oprichter van de Zweedse meubelgigant Ikea haalde de top-10 net niet. Hij zakte met een vermogen van 23 miljard dollaar van de vijfde naar de elfde plaats.

Belgen

Voor de eerste landgenoot moeten we afzakken naar nummer 287 om er te stuiten op ‘de Kazach’ Patokh Chodiev. Die is co-eigenaar van de op de Londese beurs genoteerde metaalgroep Eurasian Natural Resources en sponsor van de wielerploeg Astana. Chodiev speelde in de jaren 90 een sleutelrol bij een desastreus afgelopen investering van de energiegroep Tractebel in Kazachstan. Het vermogen van de Kazachse Belg steeg tot 3,3 miljard dollar (2,4 miljard euro). Chodiev steekt daarmee Albert Frère voorbij. De Waalse financier eindigt op de 367ste plaats met een weliswaar ook aangedikt vermogen van 2,6 miljard dollar (1,9 miljard euro).

Ellen Cleeren

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud