Snelle reactiemacht NAVO wordt tijdelijk afgeslankt

De Nato Response Force (NRF), de snelle reactiemacht van de NAVO, wordt tijdelijk afgeslankt. In de toekomst zal slechts nog een 'kern' van die troepenmacht permanent paraat moeten staan om binnen de vijf dagen overal ter wereld uit te rukken.

(belga) - Dat heeft NAVO-woordvoerder James Appathurai donderdag in het Nederlandse Noordwijk gezegd, waar de defensieministers van de alliantie bijeen zijn voor een informele vergadering.

Het is nu aan militairen om uit te werken hoe groot de "kern"-NRF moet zijn. Aan het concept van de snelle reactiemacht en de waaier aan missies die de macht moet kunnen uitvoeren, verandert niets. Appathurai zei ook dat de afslanking een "tijdelijke maatregel" is.

De NRF werd eind 2006 "volledig operationeel" verklaard. Bedoeling was 25.000 manschappen permanent paraat te hebben, maar doordat de lidstaten overbelast zijn door andere operaties wereldwijd (Afghanistan, Kosovo en Libanon maar binnenkort ook Tsjaad en Soedan), kunnen ze dat engagement niet nakomen.

De NAVO-militairen zullen moeten bepalen hoe groot de "kern"-NRF moet zijn om de missies uit te voeren die haar toevertrouwd zijn. In functie van de noden en de crisissen waarmee de NAVO geconfronteerd wordt, zal de "kern" aangevuld worden met reserve-eenheden.

De ultieme doelstelling van 25.000 manschappen voor de NRF blijft wel overeind, aldus de NAVO-woordvoerder.

De beslissing om de NRF op te richten, dateert van de NAVO-top van eind 2002. Sindsdien werd de snelle reactiemacht twee keer ontplooid, telkens voor humanitaire missies: na een aardbeving in Pakistan en na de doortocht van de orkaan Katrina in de Verenigde Staten. De NRF omvat eenheden van land-, lucht- en zeemacht.

foto reuters

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud