Socialisten willen andere portefeuille voor EU-commissaris Buttiglione

(belga) - De socialistische fractie in het Europees Parlement eist dat Commissievoorzitter José Barroso zijn Commissie wijzigt. De Italiaan Rocco Buttiglione mag van de socialisten wel commissaris worden, maar niet van Justitie en Binnenlandse Zaken. De socialisten verwijten Barroso bovendien dat hij het Parlement niet respectvol behandelt.

Als Barroso de portefeuille niet herschikt, zullen de socialisten de nieuwe Commissie niet aanvaarden, dreigt fractievoorzitter Martin Schultz. Hij eist dat Barroso dringend contact opneemt om de zaak te bespreken.

Tot nog toe heeft Barroso enkel via de pers gereageerd op de afwijzing van Buttiglione door een parlementscommissie. Barroso verklaart bovendien dat hij zeer tevreden is met zijn Commissie. Volgens Schultz kan het niet dat een Commissievoorzitter zomaar over de stemming in een parlementscommissie heen stapt.

De socialisten herhalen verder hun twijfel in de commissarissen Neelie Kroes en Ingrida Udre. De kritiek van de EVP (conservatieven en christen-demcoraten) op de Hongaar Laszlo Kovacs vinden ze niet terecht.

Kovacs heeft tijdens zijn hoorzitting inderdaad getoond niet voldoende kennis te hebben over zijn bevoegdheid, energie. Maar hij is een volbloed-politicus die snel kan en zal bijleren.

Donderdagmorgen is intussen wel verwarring ontstaan over een eventueel ontslag van Buttiglione. Die had in een interview met de BBC laten uitschemeren dat hij eventueel bereid is zich terug te trekken. In een verklaring aan het Italiaanse persbureau Ansa ontkende hij dat later, al zegt hij wel zijn religieuze overtuiging voorrang te geven op de post van commissaris.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud