Soedan wil terugtrekking Afrikaanse vredesmacht

Soedan heeft maandag de Afrikaanse Unie (UA) gevraagd, haar troepen tegen het einde van de maand terug te trekken uit de provincie Darfoer. Khartoem daagt daarmee opnieuw de internationale gemeenschap uit, terwijl de strijd voortwoedt in het gebied dat ten prooi is aan een burgeroorlog.

(foto belga) De vredesmacht van de Afrikaanse Unie kan de situatie in Darfoer nauwelijks de baas.

(belga) - 'De Afrikaanse Unie heeft al verklaard dat zij niet kan doorgaan in Darfoer. Gezien zij haar missie na 30 september niet kan voortzetten, moeten haar troepen voor die datum vertrekken', zei woordvoerder Jamal Ibrahim van het Soedanese ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. 'Zij (de AU) heeft overigens niet het recht haar missie over te dragen aan de Verenigde Naties of eender welke andere partij. Enkel de Soedanese regering heeft dit recht'.

Khartoem heeft de donderdag aangenomen resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verworpen. Die roept op tot de ontplooiïng van een VN-strijdmacht van meer dan 20.000 manschappen ter vervanging van de AU-troepen.

Woordvoerder Noereddin Mezi van de AU zei nog geen notificatie van Soedan te hebben gekregen en aldus geen commentaar te kunnen leveren.

Soedan heeft de VN voorgesteld om eigen troepen te ontplooien ter vervanging van de AU-strijdkrachten. Maar de VS hebben dit verworpen omdat zij voor Washington 'niet als neutraal' gelden.

De Soedanese regering is al begonnen troepen samen te trekken in sommige zones in Darfoer. Functionarissen van de AU maken gewag van nieuwe botsingen die het gebied opnieuw in een chaos dreigen te storten.

'Soedan gaat het vredesakkoord voor Soedan toepassen volgens zijn eigen plan om opnieuw vrede en stabiliteit in het gebied te brengen', zei Ibrahim. Hij voegde eraan toe dat dit plan aan secretaris-generaal Kofi Annan van de VN is voorgelegd, 'maar het is niet (enthousiast) ontvangen'.

Khartoem wil 10.500 van zijn eigen soldaten ontplooien in de provincie. Er zijn al versterkingen naar het noorden gestuurd.

De Soedanese president Omar al-Beshir heeft zich steeds verzet tegen het sturen door de VN van troepen. Hij beschuldigt het westen ervan, te proberen zijn land te bezetten.

Op bezoek in Doha heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan de Soedanese regering maandag opgeroepen haar standpunt te herzien. Hij betreurde het dat Khartoem nog niet heeft ingestemd met de ontplooiïng van internationale troepen.

Ook de Europese Commissie heeft Khartoem maandag opgeroepen zo'n ontplooiïng toe te staan opdat 'de bevolking terug haar leven kan leiden'.

In het zuiden van Soedan is er reeds een vredesmacht van de VN, om toe te zien op de naleving van een vredesakkoord dat in januari 2005 tussen het noorden en het zuiden van het land is afgesloten.

Analisten denken dat Khartoem arrestaties van regeringsfunctionarissen vreest eenmaal de VN in Darfoer aanwezig zijn.

De VS en hun bondgenoten beschuldigen het regime in Khartoem en zijn Arabische milities ervan 'volkerenmoord' te plegen in de regio.

Sinds begin 2003 hebben gevechten met de rebellen en de humanitaire ramp al tot tussen de 180.000 en 300.000 doden geleid. Minstens 2,4 miljoen mensen zijn ontheemd.

Een in mei door de regering en één van de rebellengroeperingen ondertekend vredesakkoord slaagde er niet in de kalmte terug te brengen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud