Soedan zet deur open voor VN-AU-troepenmacht in Darfoer

Soedan 'is in principe akkoord met een gemengde vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie' in de door burgeroorlog verscheurde regio Darfoer. Dat heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan bekendgemaakt.

(belga) 'Nu moeten we enkel nog bepalen hoe de troepenmacht samengesteld zal worden', aldus Annan, na lange gesprekken met onder meer een Soedanese delegatie en met de Afrikaanse Unie (AU). 'Het wordt een overwegend Afrikaanse vredesmacht'.

Momenteel is er in Darfoer al een vredesmacht van de AU, maar die is onvoldoende gefinancierd en slecht uitgerust. De VN moeten deze troepenmacht in theorie aflossen, conform een resolutie van de VN-Veiligheidsraad, maar Khartoem blijft zich ook vandaag hiertegen verzetten.

Khartoem 'kan aanvaarden dat de VN de missie van de AU bijstaan op logistiek en technologisch vlak, maar het bevel over de troepen moet Afrikaans blijven', aldus de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken, Lam Akol. Op de vraag of hij ook een mogelijkheid ziet om VN-troepen in te zetten in de regio, antwoordde hij negatief.

De burgeroorlog en de humanitaire crisis in de westelijke regio Darfoer hebben sinds februari 2003 meer dan 200.000 doden geëist. Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn ontheemd.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud