Advertentie

Somalische president kondigt ontslag aan

Abdoellahi Joesoef Ahmed (Foto AFP) ©AFP

De Somalische president Abdoellahi Joesoef Ahmed, heeft maandag aan het parlement zijn ontslag meegedeeld. Dat meldt een correspondent van het Franse persagentschap AFP.

(belga) - 'Ik had beloofd dat ik de macht zou teruggeven als ik de vrede, stabiliteit en democratie niet zou kunnen herstellen in Somalië', verklaarde Joesoef in een toespraak voor het parlement Baidoa, zo'n 250 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Mogadishu. 'Ik heb de ontslagbrief getekend en de macht teruggegeven aan de voorzitter van het parlement', die vanaf maandag tijdelijk de functies van Joesoef overneemt.

Het parlement heeft nu dertig dagen om een nieuwe president te verkiezen.

Het ontslag van de huidige president heeft te maken met de grote politieke spanningen in het land. Joesoef had op 16 december een nieuwe eerste minister aangeduid, Mohamed Mahamoed Goeled, die Noer Hassan Hoessein moest vervangen. Het parlement steunde Hoessein echter compleet en regionale regeringen legden Joesoef sancties op na het ontslag. Op 24 december liet Goeled uiteindelijk weten afstand te nemen van de betwiste positie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud