Spaans gerecht veroordeelt Al Qaeda-leider voor aanslagen 9/11

(belga) - Het Nationale gerechtshof in Spanje heeft maandag een kopstuk van het terreurnetwerk Al Qaeda, de Syriër Imad Eddin Barakat Yarkas (foto, midden), veroordeeld tot een gevangenisstraf van 27 jaar voor 'lidmaatschap' van de terreurorganisatie en samenzwering met betrekking tot de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

Het verdict voor Imad Eddin Barakat Yarkas, alias Abu Dahdah, viel nog mee in vergelijking met de 74.000 jaar die door de aanklager waren geëist voor zijn 'actieve medeplichtigheid' aan de zelfmoordaanslagen.

Twee andere beschuldigden, de Marokkaan Driss Chelbi en de Syriër Ghasoub al Abrash Ghalyoun, werden respectievelijk veroordeeld tot 6 jaar voor 'lidmaatschap aan Al-Qaeda', en vrijgesproken.

Tyassir Allouni, journalist van de satellietzender Al Jazeera en auteur van het eerste interview met Osama bin Laden in Afghanistan na de aanslagen van 11 september 2001, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar voor lidmaatschap van Al Qaeda.

In totaal werden zes van de 24 beschuldigden voor lidmaatschap en samenwerking met de cel van Al Qaeda in Spanje, vrijgesproken. De televisiezender Al-Jazeera deelde in een reactie mee, beroep te zullen aantekenen tegen de veroordeling van haar journalist Allouni.

Foto: AFP

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud