Spaanse politie zoekt nog acht 'jihad'-terroristen

(tijd) - De Spaanse politie zoekt nog steeds naar acht voortvluchtige terroristen die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 maart 2004. 'We weten wie ze zijn. Maar we weten niet waar ze zich schuilhouden', zegt een hoge functionaris van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De belangrijkste twee voortvluchtigen zijn de Marokkaan Amer el Azizi en de Syrische Spanjaard Mustafá Setmarian, op wiens hoofd justitie in de Verenigde Staten een premie heeft gezet van 5 miljoen dollar. De politie sluit niet uit dat Setmarian dezelfde is als Abu Duhan Al Afgani, die ervan wordt verdacht de leiding te hebben gehad van Al Qaeda in Europa en die door de Spaanse pers is voorgesteld als 'de man van Osama Bin Laden in Madrid'. Van Amer el Azizi weet men dat hij in 2003 aanwezig was op een bijeenkomst van Al Qaeda in Turkije waar besloten werd westerse doelen aan te vallen waar men maar kon.

Het probleem waarvoor de politie en Interpol staan, is de weinig doorzichtige structuur van een terroristische organisatie als Al Qaeda. 'Het gaat om duizenden mensen, verdeeld over cellen in zestig landen in de hele wereld. Dat is wat anders dan de hiërarchische structuur van een terrorismegroep als ETA', wordt in Madrid gezegd.

Als voorbeeld worden drie terroristen genoemd die een leidinggevende rol wordt toegedicht bij het bloedbad in Madrid. 'De Tunesiër', die als de ideoloog achter de aanslagen wordt beschouwd, behoorde tot de groep van zeven personen die zichzelf opbliezen in een appartement in Leganes, een voorstad van Madrid, kort na de aanslagen. In Rome werd 'de Egyptenaar' gearresteerd. De politie verdenkt hem ervan een wezenlijk aandeel te hebben gehad in de voorbereiding van de aanslagen. In Brussel werd een Marokkaan gearresteerd van wie wordt gezegd dat hij de Europese woordvoerder van Al Qaeda is. Van beiden is de uitlevering aan Spanje inmiddels rond.

Sinds 11 maart zijn 152 personen gearresteerd op verdenking van deelname aan activiteiten van internationale terroristische organisaties. Van hen zitten er nog 93 vast. De vraag wie het uiteindelijke brein achter de aanslagen is geweest, is nog steeds niet beantwoord. Maar volgens kringen in het ministerie van Binnenlandse Zaken is die vraag ook moeilijk te beantwoorden, gezien de structuur van het netwerk van Al Qaeda. Dat Osama Bin Laden opdracht zou hebben gegeven voor een bloedbad in Spanje wordt niet uitgesloten, maar even zo goed kan het plan voor de aanslagen in een andere cel zijn gevallen, mogelijk dezelfde cel die ook de aanslagen in Casablanca heeft uitgedokterd.

Dat Spanje intussen beter voorbereid is op aanslagen van Al Qaeda dan in de laatste jaren van de regering-Aznar lijdt geen twijfel. Er is een centraal politiecommando gekomen in de terrorismebestrijding waarin alle Spaanse politiekorpsen samenwerken. Er zijn meer Arabische tolken beschikbaar, de samenwerking met de Maghreblanden en met de Verenigde Staten is op een hoger niveau gekomen en er is een betere controle op explosieven in de Spaanse mijnstreken. Binnenlandse zaken zoekt nog naar meer representatieve vertegenwoordigers van de moslimwereld in Spanje. 'De vertegenwoordigers met wie we praten, zijn goed maar ze vertegenwoordigen niet alle stromingen', is het commentaar. Daarbij wordt vooral gedoeld op de contacten met de radicale moslimgroeperingen.

Eén verandering is al merkbaar. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt niet meer in termen van islamitisch terrorisme maar van jihad-terrorisme, verwijzend naar de heilige oorlog tegen het Westen die de radicalen prediken.

22874235

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud