Spanje gaat miljoen migranten legaliseren

(belga) - Spanje gaat het verblijf van een miljoen illegale immigranten legaliseren. Dat maakte vice-premier María Teresa Fernández de la Vega woensdag bekend.Oospronkelijke schattingen hadden het over 200.000 mensen, maar volgens de minister zullen 800.000 tot 1 miljoen immigranten kunnen genieten van de nieuwe maatregelen.

De socialistische regering van José Luís Rodríguez Zapatero sloot met de vakbonden en de werknemersorganisatie CEOE een akkoord om verblijfsvergunningen uit te reiken aan immigranten die minimum het laatste half jaar in het Spanje werkten, en nog een contract voor zes maanden hebben.

Het is de eerste maatregel in zijn soort in Spanje in de voorbije drie jaar. De regel zal begin volgend jaar gedurende drie maanden gelden. Immigranten die na die periode hun status gelegaliseerd willen zien, zullen minstens twee jaar in Spanje moeten wonen en er één jaar werken.

De legalisering is bedoeld om de 'ondergrondse' economie te bestrijden en de immigranten te beschermen tegen oneerlijke arbeidsomstandigheden.

De meeste immigranten die naar Spanje komen, zijn afkomstig uit Latijns-Amerika, Marokko en Oost-Europa. De laatste jaren steeg hun aantal gevoelig. Vandaag maken ze meer dan 6 procent van de totale Spaanse bevolking van 42 miljoen mensen uit.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud