Spanje organiseert referendum over Europese grondwet

(belga) - De Spaanse regering organiseert een referendum over het toekomstige grondwettelijke verdrag van de Europese Unie (EU). Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Ana Palacio in het parlement in Madrid aangekondigd.

Palacio vroeg "alle politieke krachten om samen te werken met het oog op het referendum en het informeren van de burgers". Ze omschreef het resultaat van de Conventie, die de voorbije maanden het ontwerp van het grondwettelijke verdrag uittekende, als "een onmiskenbaar succes". Nochtans formuleert Madrid een sterk voorbehoud tegen het institutionele luik van de tekst.

Palacio noemde het ontwerp verder "een goede basis" voor de onderhandelingen van de lidstaten. De tekst wordt immers doorgespeeld aan de regeringen van de vijftien EU-lidstaten. Zij moeten de komende maanden de definitieve versie op punt stellen. Normaal wordt het verdrag op het einde van het jaar op de top van Rome ondertekend, maar anderen gaan ervan uit dat de werkzaamheden pas tegen de Europese verkiezingen van 2004 moeten worden afgerond.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud