Spanje wordt 'bescheiden' voorzitter OVSE

Spanje gaat zich als OVSE-voorzitter 'zeer bescheiden' opstellen wat betreft de zogenaamde bevroren conflicten in Georgië (Abchazië, Zuid-Ossetië) en Moldavië (Trans-Nistrië).

(belga) Dat heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Angel Moratinos, dinsdag in Moskou gezegd. Moratinos volgt op 1 januari Karel De Gucht op als voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

'De zaak moet rijpen en we moeten op het gepaste moment wachten om een oplossing te vinden', zei Moratinos op een gezamenlijke persconferentie met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Een oplossing moet voortvloeien uit een 'compromis'.

Over voormelde bevroren conflicten zijn Rusland en het westen het volkomen oneens, zo bleek eerder deze maand nog in Brussel op de 14de OVSE-conferentie op ministerniveau. Minister De Gucht had toen blijk gegeven van zijn 'groeiende frustratie' ter zake.

Wat het conflict tussen Rusland en Georgië betreft, hebben de twee rapporteurs van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa vastgesteld dat dit conflict 'nog steeds muurvast zit'. Dat blijkt uit een persmededeling van de CD&V-Senaatsfractie. De rapporteurs zijn de Hongaar Matyas Eörsi en CD&V-senator Luc Van den Brande. Toch blijken beiden gematigd optimistisch, zo blijkt al uit de titel van het communiqué: 'Een goed gesprek kan deugd doen'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud