Spanning groeit in Turkmenistan voor opvolging Niazov

De spanningen in het Centraal-Aziatische land Turkmenistan groeiden in de aanloop van de beraadslaging van de volksraad over de opvolging van de president Saparmoerat Niazov.

(belga) Leden van de oppositie in ballingschap, minister van Defensie Nurmusjamed Sjanamov en een 120-tal andere mensen werden opgepakt. Dat heeft de Russische krant "Wremja Novostej" dinsdag bericht. De samenkomst van de volksraad startte dinsdagochtend.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Asjchabad reageerde dinsdag dat hij niet op de hoogte was, maar kon het bureau van de minister telefonisch niet bereiken.

Volgens de grondwet van Turkmenistan stelt de volksvergadering, als hoogste politieke orgaan en bestaande uit 2.500 leden, een termijn vast voor de presidentsverkiezingen. Er wordt ook bepaald wie zich kandidaat kan stellen. De Turkmeense grondwet bepaalt dat de verkiezing binnen de twee maanden, na het aanstellen van de interimpresident, moet plaatsvinden. Een mogelijke datum is 19 februari, de dag waarop Niazov werd geboren.

De minister van Defensie geldt als een veelbelovende kandidaat voor het voorzitterschap van de invloedrijke volksraad. Over mogelijke kandidaten voor de presidentsverkiezingen heersen er in de voormalige Sovjetrepubliek enkel speculaties.

Overgangspresident Gourbangouly Berdymusjammedov is net als de leider van de lijfwachten van Niazov, Akmurat Redsjepov, een van de kandidaten om Niazov op te volgen.

De oppositie in ballingschap verklaarde maandag in de Oekraïense hoofdstad Kiev dat ze zich verenigen om deel te nemen aan de verkiezingen, maar stelde nog geen kandidaten voor.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud