Spanning in Thailand loopt op

Aanhangers van de regering verzamelen in de straten van Bangkok ©REUTERS

In Thailand lopen de spanningen op tussen aanhangers en tegenstanders van de regering. Aan de bezette regeringszetel ontplofte in de nacht van zaterdag op zondag een granaat waarbij 46 aanhangers van de oppositiebeweging PAD gewond raakten. Vier van de slachtoffers raakten zwaargewond. Ook in de buurt van de geblokkeerde luchthavens van Bangkok was er een ontploffing die enkele gewonden maakte. Intussen verzamelen meer dan 20.000 aanhangers van de regering in de straten van de hoofdstad om een staatsgreep te vermijden.

(belga) - "Thailand dreigt volledig buiten controle te geraken", waarschuwde politicologe Thitinan Pongsudhirak.

De aanhangers van de regering zijn in het rood gekleed en dragen Thaise vlaggen en slogans met "Neen aan de putsch" op. Volgens een aanhanger zullen ze zeker tot volgende donderdag ter plaatse blijven.

De tegenstanders van de regering, gekleed in het geel, willen ondanks de groeiende wrevel bij de bevolking van geen wijken weten.

Dinsdag wordt mogelijk een beslissend moment als het grondwettelijk hof zich buigt over de eventuele ontbinding van de regeringspartij PPP. Tegen die partij loopt een klacht wegens kiesbedrog bij de verkiezingen van december vorig jaar. Waarnemers houden rekening met een veroordeling. Dan zou de partij worden ontbonden en moet het hoofd van de regering, Somchai Wongsawat, aftreden. Somchai houdt zich momenteel met zijn kabinet schuil in Chiang Mai, op zo'n 600 kilometer ten noorden van Bangkok.

De PAD wil dat het hooggerechtshof een "Opperste Raad" zou installeren die dan een overgangsregering kan benoemen en nieuwe verkiezingen organiseren. In dat geval is de PAD bereid om zijn protestacties stop te zetten. Andere mogelijkheid is dat de topman van de tweede grootste partij in het parlement en aanvoerder van de oppositie, Abhisit Vejjajiva, de nieuwe premier wordt. Vele leden van zijn Democratische Partij sympathiseren openlijk met de PAD.

Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties doen intussen al het mogelijke om gestrande toeristen het land uit te krijgen. Singapore Airlines maakt gebruik van de militaire luchthaven van U-Tapao op zo'n 150 kilometer van Bangkok. Lufthansa leidt zijn vluchten om naar het zuidelijk gelegen Phuket.

De Thaise regering biedt gestrande toeristen 44 euro per dag om de schade te compenseren. Intussen houdt het ministerie van Toerisme rekening met een forse daling van het aantal bezoekers volgend jaar, tot nog slechts 14,5 miljoen of de helft van vandaag.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud