Advertentie

Spanning tussen Iran en westen stijgt na doden

©REUTERS

De spanning tussen Iran en het westen over de protesten na de presidentsverkiezingen loopt op. Westerse regeringen roepen op de stemmen te hertellen en ontkennen beschuldigingen van de Iraanse leiding dat ze achter de onlusten zitten. Zondagavond waren weer schoten te horen in Teheran, nadat er zaterdag meerdere doden vielen.

(tijd) - Hoeveel doden er zaterdag vielen, is nog onduidelijk. De betogers spreken over 150 doden. De Iraanse staatstelevisie stelt dat er dertien doden vielen bij botsingen tussen de politie en 'terroristische groepen'.

De Iraanse politie meldde zondag dat er 457 personene gearresteerd zijn wegens de beschadiging van openbare eigendom. In oppositiekringen valt te horen dat voordien al zowat 200 kritikasters van Ahmadinejad waren gearresteerd, onder wie vroegere gezagsdragers, dissidenten, studenten en journalisten.

Zondagavond kwamen er wel meldingen binnen van schoten in twee noordelijke wijken van Teheran, waar veel aanhangers van oppositieleider Hossein Moussavi wonen. Er was ook sprake van spreekkoren tegen de Iraanse president, Mahmoud Ahmadinejad.

De buitenlandse pers in Iran wordt intussen steeds meer aan banden gelegd. De correspondent van de Britse omroep  BBC, Jon Leyne, moet Iran verlaten. En ook een Canadese journalist die voor het Amerikaanse weekblad Newsweek werkt, is zondag door de Iraanse autoriteiten opgepakt, maakte Newsweek bekend.

Na het geweld van zaterdag, roepen Westerse leiders Iran op vreedzaam protest toe te laten. De Duitse bondskanselier, Angela Merkel, riep de Iraanse overheid op de stemmen te hertellen, af te zien van geweld, oppositieleden vrij te laten en de media vrij verslag te laten uitbrengen van de protesten.

Ook de Franse president, Nicolas Sarkozy, noemde de houding van de Iraanse overheid 'onvergeefbaar'. En de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, riep op verder bloedvergieten te vermijden.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, ontkende formeel dat het VK en de VS de protesten in Iran mee in de hand gewerkt hebben. Hij reageerde daarmee op uitspraken van Ahmadinejad. Die beschuldigt Washington en Londen ervan achter de onlusten te zitten.

De Amerikaanse president, Barack Obama, drukte zondagavond zijn bezorgdheid uit over 'het geweld en de ongerechtvaardigde acties tegen het Iraanse volk.'

Mousavi, die de verkiezingen verloor, blijft bij zijn oproep om de uitslag van de stembusgang te annuleren. In ongewoon scherpe kritiek stelde hij zaterdag dat de opperste religieuze leider, Ali Khamenei, de republiek in gevaar brengt door de uitslag van de presidentsverkiezingen te bevestigen. Die uitslag volgde al snel op de sluiting van de kiesbureaus en gaf zittend president Ahmadinejad een ruime voorsprong. Mousavi veroordeelde zondag ook de 'massale arrestaties' van zijn aanhangers en riep op het protest voort te zetten, maar met de nodige 'terughoudendheid'.

Intussen waarschuwen ook gematigde religieuzen voor een harde aanpak van de betogers. Voormalig president Mohammad Khatami, een medestander van Mousavi, waarschuwde dat 'het volk beletten hun eisen uit te drukken gevaarlijke gevolgen zal hebben.'

 

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud