Spanningen met Iran zorgen voor hoogste olieprijzen dit jaar

De olieprijs is maandag door de politieke spanningen over de nucleaire situatie van Iran gestegen tot het hoogste niveau van de voorbije drie maanden.

(belga) Sinds januari is de olieprijs met bijna 25 procent gestegen. Op de oliebeurs (ICE) in Londen steeg de prijs voor Brent-olie uit de Noordzee eveneens. Een vat Brent kostte daar 63,82 dollar, wat 64 cent meer was dan eind vorige week.

De olieprijs van de OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) was ook al duidelijk gestegen ten aanzien van de weeksluiting. Volgens de berekeningen van de OPEC in Wenen op maandag kostte een vat gemiddeld 58,92 dollar. Dat is 1,14 dollar meer dan donderdag.

De VN-Veiligheidsraad heeft zaterdag de sancties tegen Iran strenger gemaakt. De raad heeft een nieuwe resolutie aangenomen die een wapenembargo, reisbeperkingen en een bevriezing van de geldstroom uit het buitenland voorziet.

Iran bevestigde zondag evenwel dat het zijn programma voor uraniumverrijking wil voortzetten. Het noemde de VN-resolutie "illegaal" en kondigde aan zijn samenwerking met het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in te perken.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud