Spanningen tussen VS en Iran lopen op

Ayatollah Ali Khomeini

Aan de vooravond van de nucleaire top in de Amerikaanse hoofdstad Washington lopen de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran op. ‘We houden alle opties, ook militaire en nucleaire, open als het over Iran gaat omdat dat land het non-proliferatieverdrag niet respecteert’, zei de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates.

(tijd) - Gates was zondag te gast in een reeks ochtendshows op de Amerikaanse televisie. De gesprekken stonden volledig in het teken van de nucleaire top die maandag en dinsdag, op initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama, plaatsvindt in Washington. Aan die top nemen de staatshoofden en regeringsleiders van 47 landen deel.

Officieel gaat de top over de beveiliging van ‘gevoelige kernwapenvoorraden’ in de wereld. Maar het lijdt geen twijfel dat tijdens heel wat bilaterale gesprekken in de marge van de top de nucleaire ambities van Iran het gespreksonderwerp bij uitstek zijn. De uitspraken van Gates bevestigden die speculatie zondag.

Kernwapens

‘Volgens ons is Iran op dit ogenblik nog niet in staat kernwapens te ontwikkelen, nog niet’, zei de Amerikaanse minister van Defensie op tv-zender NBC.

‘Maar we zijn niet tot het besluit gekomen dat het onmogelijk is dat Iran op termijn wel kernwapens kan ontwikkelen. We doen er alles aan om te voorkomen dat Iran kernwapens in zijn bezit krijgt’, voegde hij eraan toe.

Vooruitgang

‘De Iraniërs blijven vooruitgang boeken in hun nucleaire programma’s. Die vooruitgang is beperkter dan ze zelf gehoopt hadden maar ze blijven wel progressie maken.’

Gates maakte zich sterk dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties binnenkort instemt met een nieuwe reeks sancties tegen Iran. Maar ook andere opties blijven op tafel liggen, voegde hij eraan toe. ‘We houden alle opties, ook militaire en nucleaire, open als het over Iran en Noord-Korea gaat omdat die landen het non-proliferatieverdrag niet respecteren.’

Klacht

Eerder op de dag had Iran van zijn kant laten weten van plan te zijn een klacht tegen de VS neer te leggen bij de VN. Iran vindt dat de VS hen impliciet bedreigen met een kernaanval.

Afgelopen week ondertekenden de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtsgenoot Dmitry Medvedev een historisch nucleair akkoord. Daarbij spraken de landen hun intentie uit om het aantal kernbommen drastisch terug te schroeven.

Limieten

In dat akkoord werden ook de limieten voor het gebruik van kernwapens uitgebreid. De VS weigerden echter om Iran en Noord-Korea binnen die limieten onder te brengen. 'Een impliciete bedreiging', meent de geestelijke leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei.

'Dit is iets dat de wereld niet mag negeren', zei Khamenei in een tv-toespraak. 'In de 21ste eeuw, een tijdperk waarin meer dan ooit aandacht wordt geschonken aan mensenrechten en de strijd tegen terrorisme, bedreigt een staatshoofd ons met nucleaire oorlog.'

Toespraak

Na de toespraak maakte de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat het land een formele klacht gaat indienen bij de VN. Die demarche wordt gesteund door 255 van de 280 Iraanse parlementsleden.

Iran liet ook weten dat het begonnen is met de bouw van een geavanceerd luchtafweersysteem. Het land wil daarmee zijn nucleaire installaties beschermen. Ze vrezen een aanval uit Amerikaanse of Israëlische hoek.

BS/LD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud