SPD belooft geel-zwart forse oppositie

Frank-Walter Steinmeier. ©REUTERS

De sociaaldemocratische kandidaat-kanselier, Frank-Walter Steinmeier, erkende kort na de publicatie van de exit-polls dat zijn partij een nederlaag geleden had bij de federale parlementsverkiezingen. Maar hij beloofde meteen hard oppositie te zullen voeren tegen een coalitie van christendemocraten en liberalen.

(tijd) - 'Dit is een bittere dag en een bittere nederlaag voor de SPD', stak Steinmeier van wal een half uurtje na de publicatie van de exit-polls door de tv-zenders ARD en ZDF. Volgens die prognoses blijft zijn partij steken op 22,5 tot 23,5 procent van de stemmen, het slechtste resultaat sinds de Tweede Wereldoorlog voor de SPD.

'We zijn naar deze verkiezing getrokken met veel engagement en we hebben hard gestreden', vervolgde de SPD-kandidaat-kanselier. Maar die inspanningen konden de sociaaldemocraten niet aan de zege helpen.

Verloren stem

Steinmeier verzekerde de kiezers van de SPD evenwel dat hun stem geen verloren stem zal zijn. 'De CDU/CSU en de FDP hebben een meerderheid in het parlement. We zullen dus een nieuwe rol krijgen in de oppositie', klonk het.

Het SPD-kopstuk beloofde geel-zwart fors oppositie te voeren. 'We zullen erop toezien dat, bij de zoektocht naar een uitweg uit de economische crisis, de sterkste schouders zwaardere inspanningen zullen moeten leveren dan de zwakkeren in de maatschappij.'

Onafgebroken

Steinmeier herinnerde de Duitsers eraan dat zijn partij 11 jaar onafgebroken aan de macht was. 'In die periode hebben we bijgedragen aan de modernisering van Duitsland, het land sterker en toleranter gemaakt. We gaan erop toezien dat we onder geel-zwart niet terugkeren naar de jaren 90.'

Meteen keek de SPD-kandidaat-kanselier ook naar de toekomst. 'Ik ga er de komende tijd alles aan doen om de SPD aantrekkelijker te maken voor meer Duitsers', besloot hij.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud