Sri Lanka roept rebellen op tot overgave

President Mahinda Rajapaksa van Sri Lanka ©REUTERS

De Sri Lankaanse president Mahinda Rajapaksa heeft zaterdag na de militaire verovering van een noordelijke strategische kuststad de Tamilrebellen, de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE), opnieuw opgeroepen zich over te geven.

(belga) - 'Onze troepen hebben een belangrijke overwinning behaald. Zelfs op dit moment roep ik LTTE-leider Velupillai Prabhakaran op zich over te geven en onderhandelingen te starten', zei het staatshoofd in een boodschap aan de natie. Voordien had het leger de controle over Pooneryn verworven, 360 kilometer ten noorden van de hoofdstad Colombo.

De Tamiltijgers zwaaiden sinds 1993 de plak in de heroverde streek. De regio werd door de rebellen gebruikt voor invoer van (zware) wapens uit India en voor aanvallen op het Jaffna-schiereiland.

Inwoners uit het zuiden staken vuurwerk op na de mededeling van de militaire overwinning. Radio- en tv-uitzendingen werden onderbroken voor het zegebulletin van het leger.

Regeringstroepen voeren al 10 maanden een offensief aan de noordelijke kusten van het eiland. Volgens de overheid werden dit jaar al 7.500 rebellen gedood. Zelf verloor het meer dan 1.200 soldaten en agenten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud