Stafchef Israëlisch leger haalt uit naar premier Sharon

(belga) - Een stafchef van het Israëlische leger gaat in de aanval tegen het beleid van zijn regering in de Palestijnse gebieden. De stafchef meent dat de Israëlische premier Ariel Sharon toegevingen moet doen aan de Palestijnse regering. Sharon zit verveeld met de zaak. De politologen zien het als een teken aan de wand. Volgens hen wordt de malaise in het Israëlische leger met de dag groter. Verschillende ministers sluiten zich bij Yaalon aan en pleiten voor een soepeler houding ten opzichte van de Palestijnen.

Het is stafchef Mosche Jaalon die de knuppel in het hoenderhok gooit. Hij waarschuwt voor een catastrofe in de bezette Palestijnse gebieden als de regering-Sharon haar beleid van repressie voortzet. "Het harde optreden schaadt bovendien de belangen van Israël", luidde het. Volgens Jaalon zorgt de onverzettelijke houding jegens de Palestijnen er alleen voor dat de haat ten opzichte van Israël groeit en de radicale Palestijnse bewegingen steeds driester te werk gaan.

De stafchef pleit voor meer soepelheid. Hij meent dat Sharon (foto: belga) en de zijnen toegevingen moeten doen aan de Palestijnse regering. Voorts moet het mogelijk zijn de avondklok in bepaalde gebieden op te heffen, de reisbeperkingen voor Palestijnen te schrappen en de controle over bepaalde zones aan de Palestijnse Autoriteit over te dragen, aldus Jaalon.

Verschillende ministers sluiten zich bij Yaalon aan en pleiten voor een soepeler houding ten opzichte van de Palestijnen. "Ik meen ook dat we de algemene druk op de Palestijnen moeten terugschroeven, om anarchie en lijden te vermijden, om internationale kritiek aan het adres van Israël te voorkomen", liet de Israëlische justitieminister Joseph Lapid optekenen. De Israëlische radio citeerde een medewerker van buitenlandminister Silwan Shalom. Ook hij toonde zich voorstander van een opheffing van beperkingen voor Palestijnen. Minister van Industrie Ehud Olmert liet zich in dezelfde zin uit.

De ongezouten kritiek van de stafchef wekt in kringen van waarnemers enigszins verbazing. Tot voor kort stond de top van het Israëlische leger ervoor bekend volledig op de golflengte van de regering te zitten inzake haar Palestina-beleid. Als het van de militaire functionarissen afhing, mocht de strop rond de Palestijnse gebieden trouwens nog wat strakker aangespannen worden. Ook Jaalon gold algemeen als een man van de harde lijn, die niets liever wilde dan elke vorm van Palestijns verzet radicaal de kop in te drukken.

Het is diezelfde Jaalon die de regering-Sharon nu oproept zich van een mildere kant te tonen. "Deze evolutie wijst op een steeds grotere malaise en verdeeldheid in het Israëlische leger", meent politoloog Yoram Peri. "Een leger dat, ondanks alle successen in zijn strijd tegen het geweld en het terrorisme, steeds meer beseft dat er geen militaire oplossing is voor het conflict en integendeel zelfs een ontaarding dreigt wanneer Israël dergelijke druk op de Palestijnen aanhoudt".

De krant Maariv wees er donderdag in dat verband op dat 27 piloten en instructeurs uit de reserve van de Israëlische luchtmacht eind september in een petitie lucht gaven aan hun twijfels bij "de liquidatieoperaties" in de Palestijnse gebieden, en meer algemeen, het voortzetten van de Israëlische bezetting. Hun weigering om nog "deel te nemen aan luchtaanvallen op de burgerbevolking" betekende het einde van hun carrière.

Sharon zit intussen flink verveeld met de uithaal van Jaalon. De stafchef werd al op het matje geroepen bij defensieminister Shaoul Mofaz omdat hij met zijn uitspraken de positie van de Israëlische premier in het buitenland zou ondermijnd hebben. Aanvankelijk zou Sharon verontschuldigingen of zelfs het ontslag van Jaalon geëist hebben, maar intussen zou de regeringsleider de zaak als gesloten beschouwen, zo meldden Israëlische media donderdag.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud