Stembureaus geopend in separatistische regio Zuid-Ossetië

In Zuid-Ossetië, een separatistische regio in Georgië die gesteund wordt door Rusland, zijn zondagochtend de stembureaus geopend voor een referendum over onafhankelijkheid. Zowel Georgië als het westen keuren de stembusgang af.

(belga) Bijna 55.000 kiezers kunnen zich in het stemhokje uitspreken over definitieve onafhankelijkheid voor Zuid-Ossetië, een klein gebied dat sinds een gewapend conflict in 1992 de facto autonoom wordt bestuurd en sindsdien voor een definitieve afscheiding van Georgië en een verdere toenadering tot Rusland strijdt.Tegelijkertijd kiezen ze ook een nieuwe president. Uittredend president Edoeard Kokojti is favoriet.

De Georgische regering bestempelt het referendum als een provocatie en weigert de uitslag te erkennen. Ook de Verenigde Staten, de Europese Unie en de Navo hebben zich negatief uitgelaten over de stembusgang, die volgens hen een escalatie van geweld in de regio dreigt uit te lokken.Zuid-Ossetië ligt in het noorden van Georgië en grenst aan het Russische Noord-Ossetië. De regio vormt al jaren een bron van conflict tussen Moskou en Tbilisi.

De prowesterse Georgische president Michail Saakasjvili heeft sinds zijn aantreden in 2003 van de verankering van de separatistische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië in Georgië een prioriteit gemaakt.De relaties tussen Georgië en Rusland bevinden zich op een dieptepunt nadat Georgië eind september vier Russische officieren had opgepakt op beschuldiging van spionage.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud