Steve Fossett vliegt zonder tussenlanding rond de wereld

(belga) - Amerikaanse avonturier Steve Fossett is donderdag de eerste man geworden die solo rond de wereld is gevlogen zonder tussenlanding of bijtanken, toen hij zijn vliegtuig veilig aan de grond zette in Salina, Kansas.

Fossett stapte een beetje stijf maar gelukkig uit zijn piepkleine cockpit van zijn nu legendarische GlobalFlyer-toestel. 'Dit was iets wat ik al lang wilde doen, een van mijn belangrijkste ambities,' zei Fossett voor een menigte van duizenden juichende fans, die zich op de tarmac in de Amerikaanse staat hadden verzameld.

Nadat hij zijn vluchtteam en Virgin Atlantic voor de financiering van de missie had bedankt, werd Fossett onder de complimenten bedolven door de topman van de Virgin Groep Richard Branson.

Fossett landde om 13.48 uur plaatselijke tijd op dezelfde luchthaven waar hij maandagavond was vertrokken. De 60-jarige miljardair, die eerder al luchtballons en zeilboten bestuurde, brak meteen ook nog minstens drie andere vliegrecords.

Fossett behaalde succes in zijn eerste poging ondanks een tekort aan brandstof en andere problemen tijdens zijn tocht van 67 uur en 1 minuut. Fossett koos ervoor om zijn historische missie boven de Stille Oceaan voort te zetten spijts hij onverwacht bijan 15 procent van zijn brandstof in het begin van de vlucht was verloren.

Een gunstige rugwind hielp hem zijn eenmotorige GlobalFlyer-toestel van Hawaii naar de Amerikaanse westkust en zo tot het vliegveld in de Midwest te brengen. Een rond-de-wereld-vlucht zonder bijtanken was één van de nog weinige standhoudende records in de luchtvaart.

Om de vlucht tot een goed einde te brengen kon Fossett ook slechts hazenslaapjes van tien tot vijftien minuten nemen. Hij was ook beperkt tot een vloeibaar dieet tijdens de 37.000 kilometer lange vlucht.

Een nog niet achterhaalde panne van het GPS-systeem van het toestel in het begin van de vlucht, dwong hem aanvankelijk om blind te vliegen. Dat probleem loste zich echter na een paar uur vanzelf op. Een mysterieus brandstofverlies de twee tot zes uur na zijn vertrek vormde echter het belangrijkste probleem.

Fossett vervolledigde de eerste helft van zijn vlucht volgens plan. Hij vloog de Atlantische Oceaan over tot Groot-Brittannië, waarna Frankrijk, Italië, Noord-Afrika, Pakistan, India, China en Japan volgden. Toen ontdekte het vluchtteam woensdag dat er een pak minder brandstof overbleef dan was gehoopt.

Het was donderdag nog steeds niet duidelijk of het verlies te wijten was aan een lek of dat de meter de hoeveelheid brandstof verkeerd aangaf, aldus het vluchtteam.

Fossett zette in 2002 al een andere topprestatie neer toen hij de eerste mens werd die een non-stop solo ballonvlucht rond de wereld maakte. Deze keer realiseerde de recordbreker de tocht in een experimenteel vliegtuig dat wordt omschreven als 'een brandstoftank met plaats voor één'.

De sucsesvolle vlucht betekent ook een overwinning voor Burt Rutan, de ontwerper van de GlobalFlyer. Onlangs bracht hij nog een ander mijlpaal in de luchtvaartwereld tot stand. Hij ontwikkelde SpaceShipOne, het eerste privé gefinancierde ruimteschip. De vermaarde vliegtuigontwerper bouwde ook een toestel met de naam Voyager, dat met twee man aan boord de eerste non-stop vlucht rond de wereld maakte in december 1986.

De eerste vlucht rond de wereld werd in 1931 neergezet, toen de Amerikaanse piloot Wiley Post en navigator Harold Gatty om de aarde cirkelden in 16 dagen met 14 tussenlandingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud