Advertentie

Stevige zetelwinst voor SP bij provinciale verkiezingen Nederland

De SP lijkt de grote winnaar te worden van de verkiezingen voor de Provinciale Staten in Nederland. De partij zou elf van de 75 zetels in de Eerste Kamer krijgen, zo is woensdagavond te lezen op de website van de NOS. Nu heeft de SP vier zetels in de Eerste Kamer.

(belga) Het CDA zou van 23 op 21 uitkomen, de PvdA van 19 op 15. PvdA-voorzitter Michiel van Hulten vindt dat zijn partij een "teleurstellend resultaat" heeft behaald. "We hadden gehoopt dat we de winst van het regeerakkoord direct konden verzilveren, maar dat is niet gebeurd", zo wordt hij geciteerd door het Nederlandse persagentschap ANP. De partijvoorzitter merkt op dat de coalitie wel in een stabiele omgeving aan de slag kan, omdat PvdA, CDA en ChristenUnie waarschijnlijk een meerderheid behouden in de Eerste Kamer.

De ChristenUnie zou drie zetels winnen en op vijf komen. De VVD zou op 15 zetels blijven staan, GroenLinks op vijf. GroenLinks-leider Femke Halsema toonde zich woensdag "gelukkig" met het behoud van de vijf zetels voor haar partij.

D66 zakt van drie naar één, de SGP van twee naar één. En de Partij voor de Dieren komt volgens de voorlopige uitslagen voor het eerst in de Eerste Kamer, met één zetel. Fortuyn verliest zijn ene zetel.

Volgens een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de NOS heeft bijna de helft van de kiezers gestemd om de zetelverdeling in de Eerste Kamer te beïnvloeden. Vierendertig procent dacht bij het uitbrengen van de stem zowel aan de Kamer als aan de provincie en 17 procent liet zich alleen leiden door provinciale onderwerpen.

ANP meldt dat 46,8 procent van de stemgerechtigden ook werkelijk zijn stem heeft uitgebracht. Het gaat hier om een prognose bij 82,4 procent getelde stemmen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud