Straatgeweld Frankrijk neemt verder af

(belga) - In Frankrijk is het ook de negentiende nacht op rij tot straatgeweld in de voorsteden gekomen, maar het aantal brandstichtingen nam verder af. Volgens het nationaal politiebestuur gingen in heel het land 215 auto's in de vlammen op en werden 71 personen gearresteerd. In België werden vier incidenten gemeld.

De politie sprak van een terugkeer 'naar een quasi normale toestand'. Sinds het begin van de ongeregeldheden op 27 oktober brandden in de Franse satellietsteden meer dan 8.800 voertuigen uit en werden meer dan 2.800 relschoppers opgepakt.

Afgelopen nacht werden drie bommen gegooid naar een moskee in de Franse Loirestreek. Ze hebben naar verluidt weinig schade veroorzaakt. Van de daders is geen spoor.

De Franse president Jacques Chirac heeft in verband met het jongerengeweld de oprichting van een vrijwillige burgerdienst aangekondigd. Daarmee zouden tegen 2007 zowat 50.000 jongeren uit de probleemwijken geholpen kunnen worden, zei Chirac maandagavond tijdens een radio- en televisietoespraak. De vrijwilligers kunnen in verschillende beroepen aan de slag: defensie (10.000 jongeren eind 2006, 20.000 eind 2007), politie (5.000 jongeren in 2007), milieu, gezondheid, cultuur en het verenigingsleven.

Chirac verdedigde verder de beslissing van de regering om in de strijd tegen het aanhoudend straatgeweld de noodtoestand met drie maanden te verlengen. De mensen die door de rellen schade leden, worden zo snel mogelijk vergoed, verklaarde de president nog.

Talrijke media en de oppositie beoordelen de oplossingen van de regering voor een uitweg uit de crisis als ontoereikend. Het parlement behandelt het wetsontwerp over de verlenging van de noodtoestand dinsdagnamiddag. De huidige uitzonderingssituatie werd afgelopen week door Parijs per decreet voor twaalf dagen tot volgende maandag ingesteld. Het belangrijkste element is het uitgaansverbod.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud