Studiegroep Irak: toestand in Irak is ernstig en wordt slechter - update

In het woensdag aan president George W. Bush overhandigde rapport met voorstellen voor een mogelijke wijziging van het Irak-beleid wordt het eerste trimester van 2008 naar voor geschoven als tijdstip voor de terugtrekking van het gros van de Amerikaanse gevechtseenheden. Volgens het rapport is de toestand in Irak ernstig en wordt die steeds slechter.

(afp) De studiegroep beveelt tevens aan "een rechtstreekse dialoog met Iran en Syrië op te zetten opdat zij zich zouden verbinden tot het voeren van een constructief beleid tegenover Irak en de andere vraagstukken in de regio.

Volgens het woensdag overhandigde rapport dat 79 aanbevelingen bevat, is de toestand in Irak "ernstig" en wordt die steeds slechter. De tekst waarschuwt voor de gevolgen van een voortdurende verslechtering, maar stelt dat er geen weg bestaat die succes waarborgt.

"Het wegschuiven naar de chaos kan de instorting van de Iraakse regering en een humanitaire ramp met zich brengen. De buurlanden zouden kunnen tussenkomen", aldus de tekst. Gevechten tussen soennieten en sjiieten zouden zich kunnen uitbreiden en al-Qaeda zou een propaganda-overwinning kunnen behalen met onder meer een aantasting van de positie van de Verenigde Staten in de wereld als gevolg.

Irak van zijn kant moet substantiële vooruitgang boeken op het vlak van veiligheid en nationale hereniging, anders dreigt het de "politieke, militaire en economische steun" van de Verenigde Staten te verliezen, zo stellen de auteurs voorts.

Zij vinden dat de VS zich opnieuw moeten inzetten voor het oplossen van het Israëlisch-Palestijns conflict, want dit beïnvloedt de toestand in Irak nadelig.

Het document van de studiegroep is het resultaat van acht maanden werk. De groep bestond uit tien Republikeinse en Democratische parlementsleden. Zij werd voorgezeten door de gewezen Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken James Baker en door het gewezen Democratische parlementslid Lee Hamilton.

De Amerikaanse president heeft al op voorhand verklaard dat hij niet verplicht is de aanbevelingen van de commissie Baker te volgen en eraan herinnerd dat hij andere studies heeft gevraagd aan het Pentagon en aan zijn Nationale Veiligheidsraad. Zijn verkiezingsnederlaag in november en de ontreddering in de Amerikaanse publieke opinie over de dagelijkse verslechtering van de toestand in Irak, zullen hem echter wel dwingen rekening te houden met het verslag.

Woensdag beloofde Bush het rapport "zeer ernstig te bestuderen".

Het Witte Huis heeft in uitzicht gesteld dat er tijdens de komende weken een presidentiële beslissing over het in Irak te voeren beleid kan worden verwacht.

George W. Bush, die op 25 oktober nog verklaarde dat de Verenigde Staten "aan de winnende hand" zijn in Irak, zei vorige week zaterdag dat hij op zoek is naar een consensus voor een wijziging van de strategie. Het Congres blijft echter sterk verdeeld over wat er moet gebeuren. Een deel van de congresleden wil de troepensterkte uitbreiden, een ander deel eist een tijdschema voor de terugtrekking van de VS-militairen.

Er zijn momenteel circa 140.000 Amerikaanse militairen in Irak. Meer dan 2.900 VS-soldaten en gelijkgesteld personeel zijn er gestorven sinds het begin van de invasie van maart 2003. Circa 22.000 Amerikaanse militairen werden gewond. De oorlog heeft al meer dan 350 miljard dollar gekost.

James Baker. Foto Belga.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud