Advertentie
Advertentie

Summers waarschuwt voor overdreven optimisme

Het is onmogelijk te voorspellen wanneer er een einde komt aan de recessie, zegt Lawrence Summers, de belangrijkste economische adviseur van president Barack Obama. Volgens Summers zal de werkloosheid nog een hele poos stijgen.

(tijd) - Lawrence Summers bleef zondag opvallend voorzichtig over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Beleggers hadden de S&P500-index vorige week bijna 11 procent hoger gestuurd. Dat was de belangrijkste weekwinst sinds november. Volgens beleggers waren er signalen dat de Amerikaanse economie zijn dieptepunt had bereikt.

'Niemand kan zo'n oordeel vellen', antwoordde Summers op de vraag of de economische krimp voorbij is. Summers, die de National Economic Council van het Witte Huis leidt, waarschuwde ook dat de werkloosheid snel kan oplopen. De werkloosheidsgraaf klom in februari naar 8,1 procent. Bedrijven schrapten die maand 651.000 banen.

De regering van president Barack Obama verwacht dat ze 3,5 tot 4 miljoen banen kan redden of creëren. Ze rekent daarvoor op haar economisch stimuleringsplan van 787 miljard dollar (610 miljard euro). 

Chinese bezorgdheid

Lawrence Summers ging in een interview op de zender ABC ook dieper in op de Chinese bezorgdheid over financiële toestand van de VS. Vorige week had de Chinese premier, Wen Jiabao, gezegd dat hij zich zorgen maakte over de veiligheid van de Chinese investeringen in Amerikaans staatspapier. China stak vorig jaar Japan voorbij als grootste crediteur van de VS.

'Kijk gewoon eens naar de manier waarop fondsen naar de VS stromen, zelfs tijdens een financiële crisis als deze', zei Summers. Hij wees er nog op dat de positie van de dollar is verstevigd, 'zelfs in een periode waarin ons banksysteem in grote moeilijkheden verkeert'.

Kleine bedrijven

Christina Romer, een andere economische topadviseur van Obama, liet weten dat de president maandag maatregelen aankondigt om kleine bedrijven uit de nood te helpen. Daardoor moet het voor bedrijfsleiders makkelijker worden geld te lenen bij banken. Er komt een fonds van 730 miljoen dollar om de kredietkosten te verlagen en de kredietgaranties op te trekken, zei Romer. 'We beseffen dat kleine bedrijven de motor zijn van de groei in dit land.'

Romer benadrukte in een interview op de zender NBC dat de basis van de Amerikaanse economie gezond zijn. 'Maar we beseffen dat we ons tijdelijk in een slechte situatie bevinden', voegde ze daaraan toe. Volgens haar zal het stimuleringspakket de groei echter aanwakkeren.

'Dit is een economische oorlog', zei Romer. 'We hebben die nog niet gewonnen. Maar we hebben een goede strijd op het getouw gezet.' Naar alle verwachting blijft het Amerikaanse bruto binnenlandse product (bbp) in het eerste kwartaal van dit jaar krimpen. In het laatste kwartaal van 2008 kromp het bbp al met 6,2 procent op jaarbasis.    EZ

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud